Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dalapolisen bäst i landet på kvinnovåldsbrott

/

Senaste året har 45 procent av kvinnovåldsfallen i länet lett till lagföring.
Med den siffran är dalapolisen bäst i landet.
– Det här är ett prioriterat område för oss, säger Sten-Olov Hellberg, länspolismästare.

Annons

Först på 1980-talet blev våld i nära relation ett brott som föll under allmänt åtal. Tidigare, och även en bit in på 90-talet, jobbade polisen mest med att medla mellan kvinna och man i aktuella fall.

– Sedan tänkte vi om och satsade i stället på lagföring, säger Sten-Olov Hellberg, länspolismästare i Dalarna.

Efter det har polisen satsat stora resurser på utbildning när det gäller utredning av våld i nära relationer, både internt och när det gäller samarbetspartners.

Och det har gett resultat.

Statistik från åklagarmyndigheten visar nu att det gemensamma arbetet mot våld i nära relationer lett till att Dalarna ligger högst i landet när det gäller lagföring av våld i nära relation.

Under de senaste tolv månaderna är det 45 procent av fallen som lett till fällande dom, vilket är en ökning med sju procent jämfört med föregående period.

Snittsiffran för riket är 35 procent.

Vad gäller kvinnan i norra Dalarna, som berättat att polisen i byn ville riva hennes anmälan, säger länspolismästaren:

– Det är oacceptabelt. Vi ska behandla kvinnorna med respekt.

Just för att undvika situationer som den kvinnan vittnar om jobbar dalapolisen ständigt internt med värdegrunder och att avskaffa fördomar. Nu kan det bli aktuellt med extrainsats i norra delen av länet.

Sten-Olov Hellberg framhåller att alla ska behandlas med respekt.

– Det är sådant vi jobbar mycket för, säger han.

Dalapolisens ambition är att få ner mörkertalet när det gäller den här typen av brottslighet och för några år sedan genomförde myndigheten, i samarbete med rikspolisstyrelsen, en kampanj i syfte att få fler kvinnor att träda fram och våga anmäla.

– Våld i nära relationer är inget som planat ut eller minskat. Det är ett samhällsproblem i stor omfattning, säger Sten-Olov Hellberg.

Nu har ytterligare pengar avsatts centralt för en ny kampanj, som går ut på att genom information få våldsutsatta kvinnor att våga stå för sin anmälan.

Mer läsning

Annons