Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vem tillhör kraniet som hittats i Vansbro - fortfarande inget besked från undersökning

Det var den 14 oktober som en jägare hittade ett kranium i trakterna kring Van i Vansbro kommun. Det har skickats till rättsmedicinsk undersökning, men polisen har inte fått något svar.
– Vi har kartlagt vilka personer som är försvunna i Dalarna, säger Stefan Dangardt, polisen.

Annons

Det var en jägare som hittade kraniumet i trakterna kring Van i Vansbro kommun. Ett oländigt område som är svårt att söka i. Polisen sökte med hundar i området under måndagen efter utan att hitta något mer som kunde knytas till fyndet.

– Det är dels väldigt oländigt i området och det rör sig om ett stort område, så det var lite som att leta efter en nål i en höstack, konstaterar Stefan Dangardt, polisens presstalesman.

Det är för dagen oklart om polisen kommer att söka mer i området efter fler likdelar eller tillhörigheter som kan kopplas till kraniet.

Kraniet har skickats in för undersökning för drygt en vecka sedan och något svar har polisen inte fått så här långt.

Under tiden har polisen kartlagt vilka personer som sedan längre tid är anmält försvunna. Dels människor från Dalarna och dels från resten av landet. Men i kartläggningen ingår även de utrikes som är anmält försvunna i respektive länder och eventuellt kan ha varit i Sverige. Det hela utreds tills vidare som mord. Vilket är den formella statusen på den här typen av ärenden.

Självklart ingår även den man från Polen som anmäldes saknad för fyra år sedan. Mannen, som då var 36 år, var deprimerad och hade begett sig iväg från sina kamrater som han var i området med för att plocka bär. Han återfanns aldrig och polisen sökte med hundar efter honom i augusti för fyra år sedan.

Vad polisen hoppas på är att få fram en tandstatus eller dna som matchar någon av de som är anmälda saknade.

– Det är naturligtvis det enklaste, men det finns inte dna på alla och då får vi jobba vidare, poängterar Stefan Dangardt.

Hans förhoppning är att det ska komma besked från rättsmedicin om vem kraniet tillhör inom en eller ett par veckor.

– Sådant här tar tid med alla analyser, konstaterar Dangardt.

Mer läsning

Annons