Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unikt rättsfall: Sålde uppstoppade tigrar - åtalas för grovt brott

Två uppstoppade tigrar som bytte ägare har lett till ett unikt rättsfall där två personer åtalas för grovt artskyddsbrott. Och med i historien finns även en Avestabo – som kämpat för att få tillbaka de uppstoppade djuren i sin ägo.

Annons

Försäljningen av de två tigrarna har lett till ett unikt rättsfall.

Det var i början av april 2013 som två uppstoppade tigrar bytte ägare – från en djurkonservator i Mellansverige till en samlare i Stockholm.

Köpet har nu lett till ett minst sagt unikt rättsfall där de båda mänenn åtalas för grovt artskyddsbrott.

Konservatorns bolag krävs även på 150.000 kronor i företagsbot.

– Jag känner inte till något liknande fall i Sverige som rört ett så starkt utrotningshotat djur, säger kammaråklagare Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren

De uppstoppade tigrarna – en hona och en unge – kommer enligt polisutredningen från Ölands djurpark och ska ha hamnat i konservatorns ägo vid olika tillfällen – 1981 respektive 2008.

De båda åtalade männen medger omständigheterna i målet men nekar till brott. Köparen säger att han agerat i god tro – då säljaren ska ha sagt att affären var laglig så länge han betala monteringskostnad.

Polis och åklagare fick nys om historien först när mannen själv ansökte om ett så kallat CITES-intyg – en slags dispens från förbudet att köpa och sälja utrotningshotade djur- och växtarter.

– Annars hade vi sannolikt aldrig fått vetskap om detta. Men jag menar att hans version är en efterhandskonstruktion. Det står klart och tydligt på Jordbruksverkets hemsida om vad som gäller kring CITES, säger Maria Johansson till Nyhetsbyrån Siren.

Hon tillägger att en öppen, formell prövning på förhand aldrig hade gått igenom hos Jordbruksverket så det handlar om ett så pass utrotningshotat djur.

Med i historiens utkant finns även en Avestabo, som övertog de uppstoppade djuren från samlaren i januari 2016. Han är inte misstänkt för något brott – men har kämpat för att få tillbaka djuren i sin ägo.

Åklagaren yrkar dock på att dessa ska förklaras som förverkade.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons