Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två män döms till fängelse efter bilrånet i Sundborn

De två män i 25-årsåldern som åtalades för bilrånet utanför en matbutik i Sundborn i början av september har nu fått sina domar – fängelse i tio månader respektive ett år och två månader.

Annons

Läs mer om rånet:

Hotade till sig bil av kvinna i Sundborn – bilrånarna greps av polis utanför Bollnäs

Två personer anhållna för bilrånet i Sundborn – polisen: "Bevisläget bedömer jag som gott"

TV (Plus): Restaurangägaren berättar om bilrånet utanför hans fönster

Männen som misstänks för bilstölden i Sundborn har nu häktats

Två män åtalas för bilrånet i Sundborn – ska ha tvingat ut kvinna ur bil och dödshotat henne

En kvinna rånades på sin bil utanför Coop-butiken i Sundborn i början av september i år.

Den fjärde september i år rånades en kvinna utanför Coop-butiken i Sundborn. Kvinnan, som är i 40-årsåldern och hemmahörande i Falu kommun, hade precis stannat på parkeringen med sin bil när det knackade på rutan.

När hon klev ur bilen tvingade en man henne att lämna ifrån sig sin bilnyckel och mobiltelefon genom att trycka upp henne mot bilen och hota henne genom att bland annat säga att hon skulle dö om hon kontaktade polisen. Mannen hoppade sedan, tillsammans med ytterligare en man, in i kvinnans bil och försvann från platsen.

Senare på kvällen kunde männen, efter ett tips, gripas strax utanför Bollnäs. Där hade de även passat på att tjuvtanka från en bensinmack samt stjäla två däck från en bildemontering.

De två männen, båda i 25-årsåldern hemmahörande i Borlänge samt i Uppland, transporterades tillbaka till Dalarna där de senare anhölls och några dagar senare häktades.

Den 10 oktober åtalades de vid Falu tingsrätt misstänkta för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, rån och stöld i två fall.

De har nu valt att döma männen. Falubon döms till ett år och två månaders fängelse för stöld, ringa stöld, rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel.

Han har själv under rättegången erkänt att han tog bilnycklar, mobil, kontokort och bil från kvinnan med förnekat att han använde sig av hot eller våld. Han har även erkänt bensinstölden och stölden av bildäcken och dragskaftet.

Den andra mannen döms till tio månaders fängelse för grovt tillgrepp av fortskaffningsmedel, ringa stöld och stöld. Han döms även för tillgrepp av fortskaffningsmedel, olovlig körning och grovt rattfylleri – brott som han begick vid ett annat tillfälle.

Han har hela tiden förnekat rån och tillgrepp av fortskaffningsmedel och har menat att det var den andre mannen som tog bilen utan hans vetskap. Han har erkänt stölden av bildäcken men bestritt ansvar för den stulna bensinen då han uppges att han inte visste att den andre mannen skulle tanka utan att betala.

Tingsrätten motiverar domen med att kvinnans berättelser om vad som hände framstår som "fullt trovärdiga och tillförlitliga". De anser även att det är styrkt att kvinnan blivit fasthållen och att det våld som användes räcker för att en av männen ska ha gjort sig skyldig till rån när han tog mobiltelefonen och nycklarna.

Att den andre mannen frias från rånmisstankarna beror på att rätten anser att det är oklart var i bilens närhet han befann sig när den andra mannen rånade kvinnan. "Det kan därför inte anses styrkt att han varit införstådd med eller haft uppsåt att tillgripa annat än bilnycklarna och därigenom bilen", skriver de i domen.

Männen ska, förutom fängelsestraffen, även betala skadestånd till kvinnan på 13 800 respektive 11 800 kronor.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons