Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spred grovt förtal på Facebook – döms till dryga böter

Mannen skrev flera inlägg på Facebook där han anklagade en annan man för sexuella övergrepp mot en närstående. Nu har han dömts för grovt förtal och tvingas betala 50 000 kronor i skadestånd.

Annons

En man i 75-årsåldern, hemmahörande i Gagnefs kommun, har dömts av Falu tingsrätt för grovt förtal – detta efter att han vid upprepade tillfällen, på sociala medier, publicerat bilder på en man samt anklagat honom för sexuella övergrepp mot en närstående.

Mannen själv har erkänt att han publicerat inläggen men bestritt ansvar för brott då han menar att han inte haft uppsåt att förtala mannen, att det varit försvarligt att lämna uppgifterna samt att han haft skälig grund för dem.

En man har dömts för grovt förtal efter att, i flera inlägg på Facebook, ha anklagat en annan man för sexuella övergrepp mot en närstående. OBS: Genrebild

Men tingsrätten menar att han uppsåtligt publicerat inläggen och dömer därför mannen för sju fall av grovt förtal. Mannen döms till böter och skadestånd. Tingsrätten konstaterar dock att "brottets karaktär i sig kunde tala för fängelse".

Mannen ska betala 55 000 kronor i skadestånd, 10 000 kronor i böter samt 500 kronor till brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons