Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sparkade hund – förbjuds ha hand om djur

En person vittnade om att mannen kastat sin unghund in i hundgården och därefter sparkat den. Mannen fälldes – mot sitt nekande – för djurplågeri.
Mot bakgrund av domen gör länsstyrelsen bedömningen att mannen är olämplig som djurhållare och förbjuder honom att ha hand om djur.

Annons

Sommaren 2014 fick Länsstyrelsen Dalarna en anmälan om att mannen, som är bosatt i Gagnefs kommun, plågat sin hund.

Anmälaren sa sig ha sett mannen lyfta upp hunden och slänga in den i hundgården, där hunden slog i kojan. Därefter ska Gagnefsbon, enligt anmälan, ha sparkat hunden två gånger och skrikit att den skulle dö och att han skulle skjuta den.

Hunden kröp, fortfarande enligt anmälaren, in under hundkojan och vid en kontroll dagen därpå låg den kvar där. En kontroll visade att vänster bakben hängde slappt och hunden kunde inte stödja på det.

– Hela låret var svullet. Vid en undersökning hittades en tvärfraktur mitt på lårbenet. Operation kunde göras men mannen valde att avliva hunden, skriver länsstyrelsen och tillägger att Gagnefsbon avlivade den för att den på grund av frakturen inte skulle kunna användas som det var tänkt.

Under tingsförhandlingen förklarade mannen att han inte kastat hunden i marken, utan att det var en lek som gick överstyr då hunden bet honom i handen.

Tingsrätten, som bedömde att mannens historia inte är helt osannolik, dömde honom till böter för djurplågeri. Länsstyrelsen Dalarna, som gjorde den åtalsanmälan som ledde till den fällande tingsdomen, har nu meddelat honom djurförbud.

– En sådan grov misshandel av sin egen hund motiverar att djurförbudet omfattar alla djurslag, skriver Länsstyrelsen Dalarna i beslutet.

Det innebär att mannen inte får:

Utfodra eller vattna djur.

Rasta djur.

Vårda eller sköta djur.

Arbeta med eller träna djur.

Transportera djur.

Äga djur

Ha ett faktiskt inflytande över hanteringen av djur.

En person vittnade om att mannen kastat sin unghund in i hundgården och därefter sparkat den. OBS! Hunden på bilden har inget med händelsen att göra.

Djurförbudet gäller tills vidare och länsstyrelsen påpekar att om mannen har djur får han inte överlåta dem till någon annan:

– Det är inte tillräckligt, utan det krävs även att djuren avlägsnas så att den fysiska kontakten med dem upphör.

I beslutet påpekar länsstyrelsen också att om någon som äger ett djur låter mannen ta hand om det, trots att vederbörande känner till djurförbudet, kan länsstyrelsen omhänderta djuret.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas.

Mer läsning

Annons