Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slutplädering med frågetecken

Artikel 22 av 48
Mordet i Idre
Visa alla artiklar

I dag avslutas rättegången där en misstänkt 29-åring från norra Dalarna står åtalad för att ha mördat 25-åriga Bogg Magnus Andersson i Idre.

Annons

Läs mer (PLUS): Krogkompanjonen Calle om mördade Bogg Magnus: "Han kom ju att bli min lillebror"

Läs mer (PLUS): Familjen om saknaden efter mördade Bogg Magnus, 25: "Svårt att ta in ett sådant här besked"

Hela åtalet bygger på indicier. Den misstänkte nekar till brottet och hävdar att det fanns en okänd man kvar i villan när han lämnade den.

Söndagen den 15 maj återfanns Bogg Magnus Andersson mördad. Det ledde till en omfattande polisutredning som nu avslutas med den sista rättegångsdagen under torsdagen.

Åklagaren har en lång rad med vittnen, men ingen som sett själva mordet. Hela åtalet vilar istället på den tekniska undersökningen.

DNA från den misstänkte mannen återfanns under naglarna på mordoffret och även på en T-shirt. Den misstänkte hade också rivsår på armen och ett antal andra mindre skador. Den tröja som 29-åringen burit under kvällen är försvunnen och det gäller också den lampfot som misstänks ha varit det tillhygge som användes till att tillfoga mordoffret de skador som gjorde att han avled.

Flera vittnen uppger att den misstänkte var ensam kvar i villan tillsammans med Bogg Magnus Andersson.

Den kvinna som fann den döde, återvände till villan efter festen för att hämta sin handväska. Hon mötte då den misstänkte utanför huset. Han hävdade då att 25-åringen inte var kvar, att han låg och sov. Ett vittne som var med kvinnan såg att mannen då dolde något som beskrevs som en böjd kniv eller liten lie. Kvinnan gick då in i huset, medan den misstänkte ställde sig längre in i huset, framför det rum där 25-åringen senare återfanns.

Kvinnan fann sin handväska och återvände, men när hon kom hem saknades nycklarna till hennes lägenhet. Hon återvände då ytterligare en gång till villan och fann 25-åringen död. Rädd att mördaren var kvar sprang hon ut och gömde sig samtidigt som hon ringde efter den vän som varit med henne till villan tidigare.

Paret tog sig då till en familj som väcktes upp. Nu trodde de först att det var den misstänkte som bankade på dörren. När de förstod vad som hänt så larmade de polis. Mannen i huset beordrades över telefon av polis att gå in och försäkra sig om att mannen var död. Närmaste polispatrull i tjänst fanns då 15 mil söderut i Mora. Samtidigt kallades Idres poliser, som då var lediga in i tjänst och de var snabbt på plats. Redan tidigt riktades misstankar mot den 29-åriga mannen som hämtades in till förhör och sedan dess suttit anhållen och häktad.

I den över 600 sidor tjock förundersökningen finns det bland annat ett ljudfil som polisen säkrat i de misstänktes telefon. I det samtalet som utspelas strax innan mordet, hotar den misstänkte med att att döda 25-åringen om han väljer att anmäla honom, för något som inte framgick.

Här följer utskriften från det samtal som spelades upp inför rätten, där M står för den misstänkte och O för offret.

M - .du ska ha däng din jävel..

O - jag skyddar ju mitt hus..

M - ja men

O - ja

M - hus och hus

O - mitt hus...mitt hus

O - ohhj......satan i helvete....

M - ser ut som du har huvudvärk..

M - nej jag ska döda dig innan jag går härifrån...

O - ..ja..

M - ..annars kommer du att anmäla mig...

O - okej...ta fick kniven här...här..så

M - ja du kommer ju anmäla mig..

O - ja du kan va säk.

M - ja då måste jag döda dig ... om du inte anmäler mig då så ...

Utan närmare förklaring av innebörden i samtalet väger det ändå tungt, liksom fynden av DNA.

Den misstänkte minns ingenting av samtalet och han gav olika svar till varför hans DNA fanns under offrets naglar.

– Det finns flera anledningar till att DNA fanns. Han undersökte mitt sår på handleden, jag tog tag i honom när vi var ute på gården och kissade och han tog tag i mig när det var tjafs ute på gården, sa 29-åringen i förhör.

Under torsdagen avslutas rättegången mot den 29-årige mannen med plädderingar. För åklagaren gäller det att visa att indicierna räcker för en fällande dom, mord eller alternativt dråp. Advokaten förväntas förklara att det saknas bevis och att det inte är uteslutet att den okände mannen, som 29-åringen hävdar var kvar efter honom, kan vara den skyldige.

Alla artiklar i
Mordet i Idre
Annons