Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Slog slägga i huvudet på sin bror i Malung – döms till fängelse

Den man i 45-årsåldern från Malung som misstänkts för att ha slagit ihjäl sin bror vid en verkstad i Malung döms nu av Mora tingsrätt till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till annans död.

Annons

Live-TV- intervju med försvarsadvokat Anders Ericson:

Det var i slutet på september som en man i 40-årsåldern hittades skadad i en verkstad i Malung. Mannen avled senare på sjukhus, och hans äldre bror greps på sannolika skäl misstänkt för att ha dödat sin bror.

I förundersökningen har det framkommit att bröderna under många år varit osams och att den yngre och nu döde brodern utsatt den äldre för hot och utpressning.

Enligt domen från Mora tingsrätt har mannen i 45-årsåldern dödat sin bror genom att slå en slägga i huvudet på honom. Åklagaren har yrkat på att brottet bör bedömas som mindre grovt eftersom våldet "utövats i hastigt vredesmod" efter att ha blivit provocerad av brodern.

Anders Ericson.

– Det fanns inget uppsåt från hans sida att han skulle döda sin bror, säger Anders Ericson, den dömde mannens advokat. Han var naturligtvis medveten om att han utdelade ett slag, men hade han vetat att det skulle gå så här illa hade han knappast slagit.

– Det här var vad målet handlade mycket om, och i den delen gjorde tingsrätten samma bedömning som vi argumenterade för.

Tingsrätten anser i domen att den provokation som brodern utsatts för på den aktuella dagen och som pågått under en längre tid ska beaktas som en förmildrande omständighet.

Mannen döms därför till fängelse i tre år och sex månader för grov misshandel och vållande till annans död. Mannen ska också betala totalt 60 000 kronor i skadestånd till offrets anhöriga.

Anders Ericson.

Anders Ericson kan inte svara på om man kommer överklaga domen.

– Vi får läsa domen noggrant och fundera på det här, så får vi se vad vi gör. Jag kan konstatera att domstolen har accepterat våra argument, men samtidigt var tre och ett halvt års fängelse kanske lite mer än vad vi hade hoppats på.

Läs också: Rättegång mot man som slog slägga i huvudet på sin bror i Malung

Den misstänkte mannen i 45-årsåldern på plats i Mora tingsrätt under rättegången.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning