Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen varnar: Tjuvar lämnar dörrar öppna – orsakar vattenskador

Inbrottstjuvar har under de senaste veckorna lämnat dörrar öppna och orsakat vattenskador i fastigheter i både Leksand och Rättvik. Det handlar om fastigheter som är till försäljning och inte är bebodda.

Annons

Under den gångna helgen upptäcktes och polisanmäldes ett inbrott i en fastighet i centrala Rättvik.

Ägarna har flyttat från orten och fastigheten är till försäljning.

Inbrottet upptäcktes genom att en altandörr stod öppen.

LÄS MER: Tre personer åtalas för inbrott i Avesta, Hedemora och Falun

Vid en kontroll visade det sig att en eller flera tjuvar berett sig tillträde till bostaden. Eftersom altandörren av allt att döma stått öppen en tid var fastigheten utkyld och vattenledningar hade frusit sönder med en vattenskada som följd.

Hur stora skadorna är och hur mycket som stulits vid inbrottet är ännu oklart.

– Nyligen hade vi ett liknande fall i Leksand, där det också uppstått en vattenläcka på grund av att en dörr lämnats öppen, berättar Jan Blomkvist vid Leksandspolisen.

Vid båda de här fallet låg fastigheterna ute till försäljning.

– Vi kan därför inte utesluta att en eller flera personer har börjat göra inbrott i fastigheter som är till salu och därför står tomma. Vi vill därför uppmana alla fastighetsägare som är i färd med att sälja eller planerar att sälja sina bostäder att se över inbrottsskyddet, säger Jan Blomkvist.

Han uppmanar också fastighetsägare som i avvaktan på en försäljning flyttar från bostaden att prata med grannar och se till att de håller fastigheten under uppsikt och regelbundet kollar så att det inte skett inbrott.

LÄS MER: Inbrott i villa – tjuv tog sig in via källaren

Mer läsning

Annons