Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Polisen mjuklandade vid Tempo i Björbo

Premiären för Polisens avtalade närvaro i Björbo blev – trots blåljus och avspärrningsband – lugn.
– Vi visade polisbilen och vår utrustning för barn – och fick faktiskt också några tips, berättar poliskommissarie Erik Gatu och polisassistent Marie Edlund.

Annons

Polisen har enligt ett så kallat Medborgarlöfte, ett avtal mellan Polismyndigheten och kommunen, inlett en satsning på regelbunden närvaro i Björbo.

– Polisen skulle behöva vistas i Björbo andra tider än en timme på torsdagsförmiddagar. hävdar Björbobor som kontaktat DT och framfört att några polistimmar en fredags- eller en lördagskväll skulle bidra till ökad trygghet.

– Vi vill genom regelbunden närvaro skapa förtroende, bygga relationer och få tips som gör att vi kan använda våra resurser på bästa sätt, svarar Erik Gatu och berättar att det här kan vara ett sätt att kartlägga lokala problembilder.

Uniformerade poliser – som här Marie Edlund och Erik Gatu – är ingen vanlig syn i Björbo.

Under "premiären" fick också han och Marie Edlund några tips från allmänheten.

– Dessutom fick vi ge viss service, exempelvis svara på frågor om passhantering.

Poliserna visade också sin bil och utrustning för barn och vuxna.

Erik Gatu har efter samtal med kommuninvånare konstaterat att ökad närhet till polis är efterfrågad.

Att polisen besöker just Björbo beror att det är det större samhälle i kommunen som har längst till närmaste poliskontor.

Polis kommer att finnas i Björbo en torsdagstimme i veckan fram till våren. Sedan ska verksamheten utvärderas.

– Större lokalkännedom gör det lättare för oss att gå vidare med andra både riktade insatser och allmänt trygghetsskapande satsningar, berättar poliserna, som är nöjda med premiären:

– De Björbobor som tog tillfället i akt att prata med oss var pratglada och öppenhjärtliga, berättar Erik Gatu, som anser att det bådar gott för den fortsatta dialogen.

Mer läsning