Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pojkar döms för olovlig körning och tillåtande av olovlig körning - A-traktorn gick för fort

Två pojkar från Malung har av tingsrätten dömts för olovlig körning och tillåtande av olovlig körning. De körde i trakterna av Sälen en A-traktor som visade sig gå i 87 km/h, mot lagliga 30 km/h. De får 30 dagsböter på 50 kronor vardera.

Annons

Det var i februari som en polispatrull observerade A-traktorn med de två pojkarna i. Först trodde polisen att det handlade om en personbil, men när den kom närmare såg de att det var en A-traktor. När föraren av A-traktorn upptäckte polispatrullen sjönk farten drastiskt. Polisen följde dock efter och stoppade fordonet.

På plats beslutade de att A-traktorn skulle tas i beslag och genomgå en teknisk undersökning och då visade det sig att det med ganska enkla medel, enligt utredningen gick att få den att gå betydligt fortare än vad lagen medger.

Varken den som körde eller den pojke som var brukare av fordonet medgav att de känt till att den kunde gå fortare än 30 km/h och hade ingen kännedom att den snabbt kunde ändras.

Nu tog inte tingsrätten någon notis om detta, vid undersökningen fann man sådant som kunde användas för att ändra möjligheten att få i fler växlar än vad som är tillåtet.

De två pojkarna, som är 16 år döms nu för olovlig körning, tillåtande av olovlig körning, eftersom fordonet räknas som lätt lastbil. De döms till 30 dagsböter vardera å 50 kronor. Sammantaget 1500 kronor för var och en.

Mer läsning

Annons