Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Peter Springare anmäld av polisledningen: "Det kan handla om olika brott"

Peter Springare är åter igen anmäld av polisledningen efter ett uttalande han gjorde i samband med en föreläsning i Göteborg. "Det kan handla om olika brott", säger Mats Nylén, kommunikationschef på polisen i Örebro till TV4.

Annons

Det var vid en sluten sammankomst i Folkets hus på Hisingen som polismannen Peter Springare från Örebro pratade om invandrare och våldtäkter. Han sa bland annat att gruppvåldtäkter är ett kulturellt fenomen som dykt upp i Sverige de senaste 10–15 åren. När TV4 rapporterade om händelsen fick det polisledningen i Örebro att reagera.

"Det är vår skyldighet att anmäla om en polis har betett sig på ett sådant sätt att det kan vara brottsligt", säger Mats Nyhlén, kommunikationschef till TV4.

"Det handlar om hur man uppfattas och om det påverkar allmänhetens förtroende för polisen. Det kan handla om olika brott", säger han.

Peter Springare skriver i ett sms till TV4 att det handlar om hans egna personliga slutsatser. Han menar att han som privatperson inte är bunden av objektivitetsplikten.

Åklagaren vid Avdelningen för särskilda utredningar ska nu behandla anmälan och bedöma om anmälan ska leda till ett åtal.

Peter Springare som arbetar som polis på avdelningen för grova brott i Örebro har tidigare blivit anmäld av polisledningen efter att han på Facebook skrivit att de flesta brottslingar har utländska namn. Den gången lade åklagaren ner förundersökningen.

NA har sökt både polisledningen och Peter Springare utan att få en kommentar.

Mer läsning

Annons