Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ny bedrägerihärva på väg att klaras upp – bilskojare från Falun misstänks ha lurat personer på över 800 000

Både privatpersoner och företag i Sandviken, Söderhamn och Falun har drabbats av misstänkta miljonbedragarna. Sedan i söndags sitter tre av dem häktade.
– Det här har pågått sedan 2015, säger åklagare Christer Sammens.

Annons

Det är en rörig härva som Christer Sammens har att sätta tänderna i. Först nyligen stod det klart att en serie bedrägerier riktade mot företag i Sandviken troligen har en koppling till en större bedrägerihärva riktad mot privatpersoner i Söderhamn. Misstankarna omfattar även en firma i Dalarna som på olika sätt förskingrat varor och pengar.

De tre män som sitter häktade sedan i söndags är hemmahörande i Söderhamn, Falun och Stockholm. Under måndagen anhölls även en person från Sandviken.

Läs även: Carl Larsson-svindeln – misstänkt häktad

– Personen ska ha använt ett bolag och beställt varor av olika företag för över en miljon kronor, säger Christer Sammens.

De tre männen häktades vid Hudiksvalls tingsrätt. Åklagare Christer Sammens leder utredningen.

Bedrägerierna i Söderhamn ska ha varit ännu mer omfattande. Där misstänks en man i 35-årsåldern, från Söderhamns kommun, för att tillsammans med en Faluman i 45-årsåldern ha lurat ett flertal privatpersoner på runt två miljoner kronor.

Enligt åklagaren ska upp mot tio personer ha övertalats att föra över olika summor till duon.

– De har förespeglat att pengarna skulle investeras och att de skulle kunna tjäna en slant på det, säger Christer Sammens.

Det låter som pyramidspel?

– Ja, det kan man väl säga. Den uppfattningen kan väl ligga nära till hands, säger Christer Sammens.

Söderhamnsmannen, som tidigare har misstänkts och dömts för olika bedrägeribrott, ska även ha använt en kvinnas id-uppgifter för ett lån på 683 000 kronor. Stora delar av summan har sedan använts till spel.

Läs även: Carl Larsson-svindeln – idrottsförening polisanmäler samma person för bedrägeri

Bolaget som ska ha använts vid bedrägerierna har tidigare drivit ett HVB-hem i västra Gästrikland. När den verksamheten upphörde har de nu misstänkta personerna köpt bolaget. Enligt åklagaren endast med syfte att använda det för att genomföra bedrägerier mot andra företag.

– Man har beställt varor man inte haft för avsikt att betala för, säger Christer Sammens.

Ytterligare en person ingår alltså i utredningen. En person i Dalarna som haft en firma som köpt och sålt bilar. I flera fall menar åklagaren att firman tagit emot bilar och sålt dem vidare utan att sedan betala ut pengar till ägarna. Totalt rör det sig om över 800 000 kronor.

– Att det här hänger ihop är för att vi anser att det finns vissa kopplingar mellan individerna. Det stretar ju åt olika håll men det finns några gemensamma nämnare som gör att vi har kopplat ihop det här, säger Christer Sammens.

Läs även: Så ska ny tjänst skydda dig mot bedrägerier

Mer läsning

Annons