Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mordåtalads advokat: "De skulle bara skrämma henne"

Artikel 23 av 81
Mordet i Långshyttan
Visa alla artiklar

En 24-åring från Kopparberg nekar till mord, men erkänner att han deltog i strypningen, strax innan hon knivhöggs.
24-åringen menar att det aldrig var meningen att ett mord skulle äga rum, utan att tanken var att skrämma kvinnan.
Här är samtliga brottsmisstankar mot de åtalade i Långshyttemordet:

Annons

Man, 24 år, Kopparberg. Åtalas misstänkt för mord, grov stöld och bedrägeri i två fall. Han ska ha tagit ut 8 000 kronor från kvinnans konto, handlat kläder som betalats med offrets kontokort på Kupolen och stulit saker från hennes lägenhet, efter att hon mördades. Har medgett att han var delaktig i mordet. Tidigare dömd för lindrigare brott.

Advokat Carl-Oskar Morgården:

– Han förnekar mord, men han erkänner att han var med i bilen och att han var delaktig i att strypa kvinnan. Men han har inte varit delaktig i det efterföljande knivvåldet som kvinnan utsätts för, säger Morgården och fortsätter:

– Hans uppfattning var att man bara skulle skrämma kvinnan för att få henne att sluta hota honom. Hon hade, på grund av skulder som funnits, hotat honom och en av de andra inblandade, att skicka folk på dom.

24-åringen erkänner att han tagit ut pengar från kvinnans konto, köpt kläder och stulit saker från kvinnans lägenhet.

– Han menar att motivet till att det går så här långt inte var pengar. Man skulle skrämma henne och sen gick personen som knivhögg henne över gränsen, säger Morgården.

LÄS ÄVEN: Åtal väckt: Så ska kvinnan ha mördats i Långshyttan

Kvinna, 20 år, Hedemora kommun: Åtalas misstänkt för mord, grov stöld och bedrägeri i två fall. Ska ha gjort sig skyldig till likadana brott som 24-åringen. Erkänt att hon var delaktig i mordet. Har i samtal med frivården sagt att hon inte vet varför hon gjorde som hon gjorde och att "det bara blev så". Tidigare dömd för bland annat misshandel.

Kvinnans advokat Ulrika Åsåker vill inte kommentera åtalet mot sin klient.

LÄS ÄVEN: 20-åring om mordplanerna : "Säkrast att hon inte fanns längre"

Man, 21 år, Borlänge: Åtalas misstänkt för mord och bedrägeri, för att ha handlat kläder för kvinnans pengar. Ska ha dragit åt snaran runt kvinnans hals. Medgav under den första häktningsförhandlingen att han deltog i planeringen av mordet, men säger att han backade från platsen innan gärningen påbörjades eller slutfördes och bestrider ansvar för brott. Tidigare dömd för olaga hot, misshandel och medhjälp till misshandel.

21-åringens advokat Tobias Fälth:

– Han förnekar att han har varit delaktig i det här. Han medger i och för sig att han varit på plats men han nekar som sagt till att ha haft någonting med det här att göra. Angående besdägeriet har jag inte hunnit prata med min klient ännu, så jag kan inte kommentera det.

Man, 44 år, Hedmora kommun. Åtalas misstänkt för mord alternativt medhjälp till mord, bedrägeri och grov stöld. Ska ha kört bilen. Han ska också ha varit en av dem som handlade kläder på Kupolen och stal saker från offrets lägenhet. Har tidigare nekar till mordanklagelserna. Tidigare dömd, dock ej för våldsbrott. DT har sökt mannens försvarare.

Man 46 år, hemmahörande i Borlänge. Åtalas misstänkt för mord, alternativt medhjälp till mord samt häleri, för att ha tagit emot dammsugaren som flera andra misstänkta ska ha stulit från kvinnans lägenhet. Har nekat till mordanklagelserna, men erkände medjälp till förberedelse till misshandel när han först häktades. Tidigare ostraffad. DT har sökt mannens försvarare.

Man, 26 år, skriven i Borlänge med särskild postadress i Gävleborgs län. Åtalas misstänkt för mord och bedrägeri. Han ska ha varit en av dem som köpte kläder, som betalades med offrets kontokort, på Kupolen i Borlänge. Ska ha hållit snaran runt kvinnans hals och sedan knivhuggit henne upprepade gånger. Nekade till mordmisstankar när han häktades. Tidigare dömd för lindrigare brott. DT har sökt mannens försvarare.

Kvinna, 21 år, skriven i Sandvikens kommun. Åtalas misstänkt för medhjälp till mord, bedrägeri och grov stöld i två fall. Hon ska ha tagit kvinnans kamera efter mordet, deltagit i inköpen av kläder på Kupolen samt stulit saker från kvinnans lägenhet. Har tidigare nekat till medhjälpsanklagelserna. Erkänner att hon tog kameran. Tidigare ostraffad. DT har sökt kvinnans försvarare.

Kvinna, 30 år, i Västerdalarna. Åtalas misstänkt för medhjälp till mord alternativt underlåtenhet att avslöja mord samt grovt häleri för att ha haft offrets mobiltelefon. Nekar till brott. Tidigare ostraffad. Ska ha skickat ett sms till en mordåtalad 46-åring som löd: "Nu har vi henne i bilen jipiiii blod kram".

Kvinnans advokat Anders Karls:

– Hon förnekar brott. Både medhjälp till mord och underlåtenhet att avslöja mord och grovt häleri. Hon har inte skickat sms:et. Hon har inte skrivit det och det kommer inte från hennes telefon.

Man, 37 år, Borlänge. Åtalas misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord, häleri och egenmäktigt förfarande. Han ska ha tagit emot 5 000 kronor av pengarna som togs emot efter mordet. Han ska också, någon gång under en tvåveckorsperiod efter mordet, ha trängt sig in i kvinnans bostad och tagit hennes bankdosa. Har tidigare nekat till brott. Satt häktad misstänkt för medhjälp till mord, men släpptes i början av oktober då misstankarna rörande medhjälp hade fösvagats. Tidigare dömd, dock ej för våldsbrott. DT har sökt mannens försvarare.

Kvinna, 33 år, Borlänge. Åtalas misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord. Nekar till brott. Häktad på sannolika skäl misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord. Satt häktad mellan 8 och 29 juli då hon släpptes. Tidigare straffad för lindrigt brott. DT har sökt kvinnans försvarare.

Kvinna, 29 år, Borlänge. Åtalas misstänkt för underlåtenhet att avslöja mord. Anhölls i början av utredningen, men släpptes kort därpå. DT har sökt kvinnans försvarare.

LÄS ÄVEN: Telefonsamtal kan fälla de misstänkta för mordet

LÄS ÄVEN: Exmaken om mördade kvinnan: "Jag säger godnatt till henne när jag går och lägger mig"

Håll dig uppdaterad - Följ Brottsplats Dalarna på Twitter här

Alla artiklar i
Mordet i Långshyttan
Annons