Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Männen som rånade rullstolsburne Loa överklagar – vill få sina straff sänkta

I början av december dömdes tre unga män för grovt rån mot rullstolsburne Loa Anderzon i Borlänge.
De tre vill nu ha sina straff sänkta, varav två kommer att få sina överklaganden prövade av Svea hovrätt.

Annons

Det var i september i år som Loa Anderzon i Borlänge rånades i sitt hem.

Loa, som är rullstolsburen sedan en stroke, har berättat för tidningen hur tre personer tog sig in i hans bostad i Tjärna Ängar och hotade honom med en kökskniv.

Han berättade att männen först tog ifrån honom hans mobiltelefon och trygghetslarm, sedan hans plånbok, dator och tv och genom hot tilltvingade sig koden till hans bankkort. Medan en av rånarna tog sig till en bankomat "vaktade" de andra två männen Loa i cirka två timmar.

LÄS ÄVEN Rullstolsburne Loa blev rånad i sitt hem "Man blir så maktlös"

Den 7 december dömdes de tre männen, som är 24, 18 respektive 17 år gamla, för bland annat grovt rån. Männen är hemmahörande i Borlänge och dömdes även att solidariskt betala skadestånd till Loa på 30 000 kronor.

Den 24-årige mannen dömdes till fängelse i 4,5 år för rånet och bedrägeriet mot Loa. Han dömdes även för misshandel mot en annan målsägande och att betala 5000 kronor i skadestånd till denne.

Mannen har nu överklagat domen till Svea hovrätt, och vill att åtalen för misshandel, grovt rån och bedrägeri ogillas, liksom Loas skadeståndsanspråk. Han vill oavsett att fängelsestraffet sänks.

17-åringen dömdes för grovt rån och bedrägeri till sluten ungdomsvård i tio månader. Han överklagar nu till Svea hovrätt och vill i första hand dömas för stöld och i andra hand grov stöld, att påföljden blir ungdomsvård (ej sluten) och att skadeståndet sänks från 30 000 kronor till 5000 kronor. Om Svea hovrätt styrker åtalet vill försvaret att 17-åringen döms för rån av normalgraden.

Den 18-årige mannen dömdes för grovt rån och bedrägeri för brotten mot Loa Anderzon. Han dömdes även för olovlig körning, två fall av rattfylleri, två fall av ringa narkotikabrott och brott mot knivlagen. Påföljden för brotten blev sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader. 18-åringen var även åtalad för olaga hot mot en annan målsägande, men frikändes på den punkten.

18-åringens advokat ska ha försökt överklaga, men eftersom mannen redan avgett en så kallad "nöjdförklaring" till ungdomsvården, har Svea hovrätt inte möjlighet att pröva överklagan.

Datum för huvudförhandling för 24-åringens och 17-åringens överklagande är ännu inte satt.

I och med att de unga männen överklagat har motparten i sin tur möjlighet att göra så kallat "anslutningsöverklagande", vilket i så fall ska ha inlämnats senast den 4 januari. Ännu har inga sådana överklaganden inkommit.

LÄS ÄVEN Fängelse för rånet mot Loa i Borlänge - två av de åtalade döms till sluten ungdomsvård

LÄS ÄVEN Misstänkt bjöd Loa på bullar

Mer läsning

Annons