Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Många bilstölder sker med bilens egen nyckel – så skyddar du dig mot bilinbrott

Förra året anmäldes 12 000 bilar stulna i landet, och de flesta av dem stals med bilens egen nyckel, det skriver SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.

Annons

Enligt SSF Stöldskyddsföreningen ska man behandla sina bilnycklar med samma försiktighet som sin mobil och plånbok. Enligt en undersökning som SSF gjort så förvarar många bilägare sina bilnycklar precis innanför ytterdörren, vilket gör att de också är lätta att stjäla.

SSF tipsar om att man om man har en elektronisk bilnyckel ska kontrollera så att bilen verkligen blir låst, så att ingen blockerat låssignalen och bilen förblir olåst. Man kan också förvara nyckeln i en plåtburk, så ingen kan "stjäla" signalen och på så sätt låsa upp bilen.

– Man tänker inte på att bilnyckeln är ett värdeföremål och förvarar därför nyckeln på byrån eller i nyckelskåpet direkt innanför dörren, vilket gör den lätt att stjäla för en tjuv. Det är även viktigt att komma ihåg att inte lämna bilnyckeln i jackfickan i garderoben på restaurangen eller i omklädningsrummet på gymmet, säger Lina Nilsson, rådgivare på SSF Stöldskyddsföreningen, i ett pressmeddelande.

Stöldskyddsföreningens tips för att minska risken för bilinbrott:

Töm bilen på alla saker, och öppna handsfacket för att visa att det är tomt.

Komplettera med certifierad rattkrycka.

Märk rutor och sidospeglar med bilrutemärkning. Det gör att de blir svårare att sälja vidare.

Skaffa en nyckelbricka så du kan få tillbaka bilnyckeln om du tappar den.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för IPhone och Android här

Mer läsning

Annons