Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Män ska ha lurat pensionärer på hundratusentals kronor – nu åtalas de

Två män åtalas för en mängd bedrägerier mot finsktalade pensionärer, från Umeå i norr till Malmö i söder. Totalt ska de ha kommit över hundratusentals kronor. En av de som drabbats är 83-åriga Annikki Landström i Ludvika.

Annons

Läs även: Man ska ha lurat en mängd finsktalande åldringar – har kommit över 360 000 kronor

Annikki Landström, 83 år, i Ludvika är en av dem som utsatts för bedrägerierna.

I februari häktades två män vid Hudiksvalls tingsrätt, misstänkta för flertalet fall av bedrägeri och stöld.

De två, en man i 25-årsåldern och en i 30-årsåldern, misstänkts ha rest från Umeå i norr till Malmö i söder och lurat äldre, finsktalande personer på pengar.

Åklagare Christer Sammens har nu väckt åtal och det är en diger lista med brott som presenteras. Åtalet är på 37 punkter, med brott som grov stöld, rån och grovt bedrägeri. Den yngre mannen är åtalad på flest punkter.

Åklagare Christer Sammens beskriver brotten som ett systematiskt utnyttjande av äldre människor. Personerna har ringt till pensionärerna, presenterat sig som släkting och bett om pengar för att man varit i knipa.

– Man har ringt upp mestadels finsktalande, äldre kvinnor. Vanligtvis säger man att man är i närheten, har låst in plånboken i bilen och behöver hjälp av en bärgare. Sedan ber man att få låna bankkort, säger Christer Sammens.

I fallen där stöldduon så långt lyckats övertyga brottsoffret har de sedan åkt hem till personen för att få bankkort och tillhörande kod. Därefter har männen tagit sig till en bankomat och tömt kontot.

– Det har varit varierande, men ganska rejäla summor, som man också handlat för i olika butiker, säger Christer Sammens.

Åtalet gäller bland annat ett fall i Ludvika. Där ska 83-åriga Annikki Landström ha blivit bestulen på bland annat guldhalsband, en guldklocka, manschettknapparna i guld med hennes avlidne makes initialer samt 2 860 kronor i kontanter.

Läs även: 83-åriga Annikki blev blåst av finsktalande "kusin Jarmo"

Läs även: Åldringsbrottet i Ludvika: falska släktingar på fler håll i landet

Mannen som är i 30-årsåldern, hemmahörande i Södertälje, var vid häktningstillfället endast misstänkt för brott i Ockelbo. Där ska duon ha varit hem till en äldre kvinna och försökt henne att lämma ut sitt bankkort. Men nu åtalas han för en lång rad brott, tillsammans med mannen i 25-årsåldern.

– Det har varit lite pulande med telefoner, hotellbokningar, och annat liknande för att koppla båda männen brotten. Det som utredningen till stor del bygger på är att det går att koppla deras telefoner till brottsplatserna, säger Christer Sammens.

Läs även: Åldringsbrott i Grängesberg - kvinna frånstulen 2 000 kronor av unga

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons