Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livstidsdömd som yxmördade sambo ger inte upp – gör nytt försök om tidsbestämt straff

I slutet av augusti 2005 mördade mannen sin sambo med en yxa i Grycksbo utanför Falun – ett brott som gav honom livstids fängelse. Mannen har vid flera tillfällen ansökt om att få sitt straff tidsbestämt, dock utan resultat. Nu gör han ett nytt försök.

Annons

Det var i slutet av augusti som mannen, i dag i 55-årsåldern, mördade sin sambo i en lägenhet i Grycksbo utanför Falun.

Efter att ha släpat in kvinnan i lägenheten slog han ihjäl henne med en yxa. Det hela avslutades sedan med att han högg en kniv i hennes bröstkorg.

Det brutala mordet ledde till att mannen i början av år 2006 dömdes i Falu tingsrätt till livstids fängelse – ett straff som han överklagade till Svea hovrätt utan framgång.

Sedan dess har han vid två tillfällen ansökt om att få påföljden omvandlad till ett tidsbestämt straff – en gång i april 2016 och en gång samma månad i år – varav båda avslogs.

Läs även: Man högg ihjäl sin sambo med yxa – nu vill han slippa livstid

Vid det senare tillfället bedömde Örebro tingsrätt, dit ansökan lämnats in, att mannens nyansökan skett för tidigt. En ny ansökan får nämligen göras tidigaste ett år efter att beslutet att avslå en tidigare ansökan vunnit laga kraft. Eftersom beslutet i april 2016 inte vann laga kraft förrän i början av maj samma år så avslogs alltså den nya ansökan.

Men mannen ger inte upp. Nu – när tillräckligt lång tid gått – gör han ytterligare ett försök med en ny ansökan till Örebro tingsrätt om att få sitt straff omvandlat till ett tidsbestämt.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons