Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Livsfarlig skadegörelse på Bullermyren: "Ett barn kan dö"

I samband med däckstölden på Musikanten skruvades skyddslocken bort från lyktstolparna innan tjuven eller tjuvarna skruvade ur säkringarna.
Ett tilltag som förenas med ren livsfara.
– Det är 400 volt i stolparna, säger Kent Theander, ansvarig för drift och underhåll av gatubelysning hos Borlänge energi.

Annons

Kent Theander berättar att skadegörelsen på gatubelysningen kostar Borlängeborna mycket pengar – varje år.

– När vi förbättrade belysningen mellan Kupolen och centrum fick den sitta en vecka innan allt var förstört. Reparationerna gick på över 100 000 kronor, varav det mesta täcks av försäkringar. Det är långa leveranstider på nya delar och vi kan inte göra annat än att vänta, säger han.

LÄS ÄVEN: Boende på Musikanten kom ut till bilen – då var däcken borta

Är det vanligt med skadegörelse av gatubelysningen i Borlänge?

– Vanligt och vanligt... Längs vissa stråk har vi en hel del problem, bland annat runt Kupolen. Det går i vågor hur mycket det är, säger Kent Theander.

Händer det ofta att belysningen saboteras för att brott ska begås?

– Det vill jag inte påstå. I det här fallet på Musikanten som du berättar om låter det så, men vårt största problem är ren skadegörelse.

Troligtvis har tjuvarna skruvat bort säkerhetslocken och skruvat ur säkringarna för att kunna stjäla i skydd av mörkret på Musikanten.

Borlänge energi försöker så gott de kan att försvåra för dem som vill förstöra och förebygga skadegörelse. Belysningen är en viktig del i att skapa trygghet i områden där människor är i rörelse.

– Det är jättesvårt att undvika det helt och hållet så länge det finns människor som vill förstöra. När vi byter ut gatubelysning försöker vi alltid att tänka till. Stolparna får inte vara för korta och i gångtunnlar, där den mesta av skadegörelsen förekommer, försöker vi skydda hållarna till armaturen så gott det går, säger Kent Theander.

I värsta fall kan ett barn som stoppar in fingrarna i en saboterad lyktstolpe dö. Borlänge energi ser allvarligt på skadegörelsen.

Hur mår du som ansvarig när sådan här skadegörelse inträffar?

– Det är väldigt jobbigt, så klart, men vi kan inte ge upp.

– Det som skrämmer mig mest är när skyddsluckorna skruvas bort. Det är livsfarliga grejor, det är 400 volt i stolparna. De flesta förstår att man inte ska stoppa in fingrarna där, men alla gör det inte. Ett barn skulle kunna göra det och ett barn kan gå åt av strömmen i en stolpe, säger Kent Theander.

Läs även: Larm om brand på Bullermyren

Läs även: Polisen efter gårdagens misstänkta anlagda bränder: Håll dörrarna låsta

Läs även: Bränder i två hyreshus – polisen misstänkter försök till grov mordbrand

Läs även: Extra polisresurser till Bullermyren: "Vi kommer att finnas på plats"

Mer läsning