Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna från Säter åtalades för misshandel mot man – frikändes i tingsrätten

Kvinnan från Säters kommun anklagades av sin exsärbo för att ha misshandlat honom. Men när fallet gick till tingsrätten friades hon när det inte kunde styrkas att misshandel hade skett.

Annons

Misshandelsåtalet mot kvinnan, som är i 60-årsåldern, handlade om två tillfällen. Mannen påstod sig att blivit slagen i huvudet och sparkad på benet. En gång i juni och en gång i augusti och han krävde ett skadestånd på sammanlagt 18 000 kronor.

Utredningen gav vid handen att kvinnan och mannen har varit särbos till och från sedan början på 2000-talet och fram till tiden kring nyåret mellan 2015 och 2016. Därefter inledde mannen en relation med en annan kvinna.

I juni 2016 ska mannen enligt egen uppgift ha besökt sin exsärbo för att hjälpa henne att laga en cykel. Han påstår sig då ha sagt till henne att han gjort som hon sa och skaffat sig en ny kvinna. Hennes reaktion skulle då ha varit att slå honom i huvudet bakifrån, troligen med ett tillhygge. Slagen skulle ha gett sår och smärtor i huvudet. Men han berättar också att han fortsatte reparera cykeln direkt efteråt.

Kvinnan från Säters kommun åtalades i Falu tingsrätt för misshandel av sin exsärbo, men frikändes.

Vid det andra tillfället, i augusti, påstår mannen att kvinnan flera gånger sparkade honom på ena smalbenet, vilket ska ha resulterat i blåmärken som ömmade länge efteråt.

Enligt kvinnan stämmer inte mannens berättelse på någon punkt. Hon hävdar att han vid första tillfället antastade henne och att hon försvarade sig genom att slå ifrån sig mannen. Vid det andra tillfället ska han ha krävt henne på pengar för en cykel.

Två vittnesmål inhämtades. Den ena är mannens sambo, som har säger sig ha sett skrapsår i mannens ansikte, samt en manlig släkting till den åtalade kvinnan, som säger sig sett henne bråka med mannen. Dock har ingen av dem eller någon annan sett henne slå mannen och sambons beskrivning av skadorna överensstämmer inte med hans berättelse.

Dessutom har mannen, enligt tingsrätten, "lämnat detaljfattiga och svårbegripliga redogörelser för händelseförloppet". Bland annat framstår det som "märkligt att han skulle ha fortsatt att laga en cykel" hemma hos kvinnan "om han av henne strax dessförinnan utsatts för kraftigt våld med ett tillhygge mot huvudet."

Vidare menar tingsrätten att det saknas direkta vittnen till händelserna, liksom fotodokumentation av de påstådda skadorna. Vilket gör att ord står mot ord. Tingsrättens bedömning blev därför att det inte gick att styrka att kvinnan misshandlat mannen vid något av de två tillfällena. Hon frikändes därför.

Mer läsning

Annons