Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hedemoraliberalerna: Bra att rättsväsendet tar hedersvåld på allvar

Det uppmärksammade överfallet på en kvinna i Hedemora för att hon bar "felaktiga kläder" har gått till åtal. Mycket viktigt anser Anna Eling, liberalernas ordförande i Hedemora, som är engagerad i fallet.

Annons

Överfallet i Hedemora på den syriska kvinnan Walaa blev en extra stor sak när hon själv valde att gå ut med det offentligt. Liberalerna i Hedemora engagerade sig och en manifestation mot hedersvåld hölls där partiets nationella ledare Jan Björklund närvarade.

Efter det uppstod en hotbild mot Walaa och hon bor numera inte kvar i Hedemora. Frågan är synnerligen infekterad och Anna Eling (L) vill i inte lyfta fram alla omständigheter kring Walaas nuvarande situation.

– Walaa lever som vanligt, fast på annan ort. Hon kunde inte bo kvar i Hedemora. Hon måste få känna att hon lever trygg och fri.

Hedemoraliberalernas ledare tycker att det är viktigt att politiker står upp för den enskilda människans värde.

Dock välkomnar Anna Eling att fallet har gått till åtal, att hedersvåld inte negligeras.

– Det är viktigt att visa att svenskt rättsväsende tar det här på allvar. Och det gäller förresten inte bara kvinnor. Det finns också män som utsätts.

Anna Eling lyfter också fram vikten av att fler utsatta blir mer medvetna om hur rättsäkerheten fungerar i Sverige.

– Det är svårt för många människor som kommer till Sverige att förstå det svenska rättssystemet. Tydligast är det när man utsätts för hot inför en rättegång. Vissa förstår inte att de kan gå till polisen och säga att de har blivit hotade, att det finns vittnesskydd. Det är viktigt att tänka på brottsofferperspektivet och att inte alla, per automatik, vet att man har rätt till skydd.

Trots att Anna Eling engagerat sig i fallet som politiker anser hon att det här egentligen inte är en typisk sakpolitisk fråga. Men att politikers roll ändå är given och viktig.

– Det är viktigt att politiken skickar signaler. Det är viktigt att politiken står upp för den enskilda människans värde.

Mer läsning

Annons