Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friades efter 3,5 månader i fängelse – nu får han 174 000

Han var frihetsberövad i 3,5 månaderoch fråntogs i stort all kontakt med sin familj.
Nu får den medelålders mannen, som först dömdes för våldtäkt mot barn och senare friades, ersättning med totalt 174 000 kronor för lidande och förlorad lön.

Annons

.Mannen anhölls. häktades och åtalades i början av det här året misstänkt för att under sommaren 2015 ha utsatt ett barn för en kränkning jämförbar med samlag.

Åklagaren stödde sig på barnens uppgifter, vittnesmål från personer som träffat barnet före och efter händelsen samt bilder och textkommunikation.

Den misstänkte nekade hela tiden till brott.

I mars dömde Falu tingsrätt mannen för våldtäkt mot barn till två års fängelse och drygt 120 000 i skadestånd. Men rättens ordförande var av en skiljaktig mening, ville fria den åtalade och menade att "barnets relation till mannen förefaller ha varit jämförbar med förhållandet till en nära och mycket omtyckt släkting".

Rådmannen menade att det fanns ett betydande utrymme för att barnet genom omgivningens påverkan "bibringats uppfattningen att övergreppen skett trots att så inte var fallet".

Tingsrättens dom överklagades och i slutet av maj friades mannen av Svea hovrätt, som menade att åklagarens utredning "inte är tillräckligt robust för att slå fast att det är ställt utom rimligt tvivel att mannen begått den åtalade gärningen".

Hovrätten betecknade mannens förhållningssätt till barnet som "alltför gränslöst", men fann vid en samlad bedömning att åklagarens utredning inte var tillräcklig och inte visade att alndra, alternativa händelseförlopp kan uteslutas.

Mannens advokat ansökte om att mannen skulle få ersättning för förlorad lön och lidande. Advokaten betonade att mannen drabbats hårt av det som hänt och betonade följande;

Under hela den tid han varit frihetsberövad har han varit fråntagen i princip all kontakt med sin familj,

Han bor i ett litet samhälle och brottsmisstankarna har givetvis blivit kända i trakten och han har därigenom drabbats av stort lidande.

Justitiekanslern har, som dt.se kunde berätta under helgen, nu beslutat att mannen ska ersättas med 81 000 kronor för lidande, nära 91 000 kronor för förlorad lön och 2 500 kronor i ombudskostnader

Mer läsning

Annons