Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fler BMW-bilar länsade på rattar och utrustning – polisen i Malung: Aldrig varit med om sådana fall

Under natten till onsdag har två BMW personbilar varit utsatta för inbrott. De stod parkerade i Malung och tjuven eller tjuvarna stal rattarna och navigationsutrustningen.

Annons

Se tv-klippet: Här lastas den länsade bilen av på verkstad – hör Stefan Dangardt, polisens presstalesman, berätta om bilstölder:

Under en längre tid har det varit intressant för internationella ligor att stjäla delar från lyxbilar. Främst från Audi och BMW och det handlar om navigationsutrustning och rattar med krockkuddar. Enligt uppgift plockas utrustningen ur bilen på några få sekunder av de som har kunskapen.

Delarna säljs sedan i östeuropa och används till renovering av krockade bilar som sedan säljs vidare på den öppna marknaden. Enligt uppgift kommer det flera hundra sådan fordon till Sverige varje år, som blivit utdömda som skrot och sedan reparerade i östländerna.

Vanligast är lyxbilar från USA och Europa.

För drygt en månad sedan var ett 25-tal bilar i Värmland och Dalarna utsatta för inbrott och liknande utrustning stals från bilarna.

Debatt: Fler poliser behövs i Dalarna

De utsatta bilarna bärgades till BMW-verkstaden i Falun under onsdagen.

Björn Karelius, stationsbefäl i Malung, har inget minne av att något liknade skett i Malung tidigare.

– Inbrott i bilar har vi naturligtvis, men det handlar oftast om de vanliga bytena, extraljus, eftermonterad stereo och kanske något med värde som lämnats i bilen, säger han.

På vintern finns det mycket sådana här bilar i Sälen, men inte heller där kan han påminna sig om att det varit några sådana här inbrott.

– Men är det ligor som härjar kan det mycket väl bli så att vi får en del liknande fall i Sälenfjällen i vinter, konstaterar han.

De två aktuella bilarna stod uppställda i Malung och på en parkering i ett bostadsområde. Det är oklart om fordonens larm har lösts ut när inbrottet gjordes. Stölderna rapporterades in på morgonen till polisen.

– I dag är det väl knappast någon som reagerar på ett billarm längre, folk blir nog mest irriterade på att det tjuter mitt i natten, funderar Karelius.

De två bilarna har transporterats till Falun.

Mer läsning