Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Epa-traktor" hade toppfart på 100 km i timmen – yngling dömd för olovlig körning

Polisens tester visade att "epa-traktorn" hade en toppfart på närmare 100 kilometer i timmen.
– Det åligger ägaren att ta reda på vilken typ av fordon han faktiskt köpt, vilken körkortsbehörighet som krävs för att framför det och om det krävs en årlig kontrollbesiktning av fordonet, anser Mora tingsrätt och dömer en yngling för olovlig körning.

Annons

En yngling åtalades för olovlig körning sedan han – enligt stämningsansökan – stoppats av polis i Rättvik när han körde en till lätt lastbil omändrad A-traktor utan att ha rätt körkortsbehörighet.

Under tingsförhandlingarna medgav ynglingen att han kört fordonet, men bestred ansvar eftersom han trott att det handlade om en epa-traktor.

Han berättade att han när han nyligen köpte fordonet trodde att det var en "äkta epa" och att säljaren sa att så var fallet. Han förklarade att han sett sin chans att köpa en epa och att han förlitat sig på uppgifter från den tidigare ägaren och på de tekniska uppgifterna i registreringsbesviset.

En polis vittnade om att fordonet stoppats för att det framfördes "ganska fort". Föraren förklarade då att hastighetsmätaren inte fungerade, varför han brukade använda telefonen.

När polisen lät provköra fordonet uppmättes, med laserinstrument, först en hastighet om 94 och därefter om 100 kilometer i timmen.

– En bil ombyggd till A-traktor ska vara så konstruerad att det endast med stor svårighet går att öka den konstruktiva hastigheten, som får uppgå till högst 30 kilometer i timmen, fastslår tingsrätten, som i sin bedömning gör en genomgång av gällande lagstiftning,

Rätten anser det osannolik att ynglingen inte känt till att traktorn var en omändrad A-traktor och måste ha insett att det funnits en avsevärd risk för att fordonet inte uppfyllde kraven för att vara en A-traktor.

– Även om han inte kan sägas ha haft ett direkt uppsåt har han under alla förhållanden förhållit sig likgiltig inför risken att han saknat behörighet att framföra fordonet, menar rätten och dömer honom för olovlig körning till 30 dagsböter.

Mer läsning

Annons