Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elev brottades ner av skolpersonal – nu polisanmäls händelsen

En polisanmälan har gjorts mot en anställd på en grundskola i Leksand. Enligt anmälan har en vuxen person hållit fast en elev på marken. – Det här är inte acceptabelt, säger grundskolechef Maria Park.

Annons

Det var i september som en resursperson vid en av Leksands åtta grundskolor kände sig tvingad att ingripa fysiskt vid en incident på skolgården.

Enligt polisanmälan ska resurspersonen ha brottat ner en elev på marken och sedan sett till att eleven inte kunde ta sig upp.

Grundskolechef Maria Park, Leksand.

– Det stämmer med den dokumentation som jag fåt ta del av, säger grundskolechef Maria Park.

– Dokumentationen har gjorts av skolans rektor och den aktuella resurspersonen, fortsätter hon.

Vad är det mer exakt som har hänt?

– Det kan jag inte gå in på, men det handlar om en situation på skolgården.

Att händelsen nu har polisanmälts var Maria Park inte medveten om när tidningen kontaktade henne – men hon säger sig inte vara direkt förvånad.

Vad händer nu med resurspersonen som är polisanmäld?

– Det vet jag inte i dagsläget.

Får personen jobba kvar på skolan?

– Det är rektors sak att avgöra i samarbete med personalavdelningen. Bara för att man är polisanmäld betyder inte att man är skyldig och för att bli uppsagd krävs som regel rättegång och en fällande dom, varje ärende är unikt.

– Vad som kan hända är att resurspersonen skiljs från sitt nuvarande uppdrag.

Är det vanligt att sådant här händer?

– Nej, det kan jag inte säga. Jag har jobbat i 25 årinom skolvärlden i Leksand och aldrig varit med om det.

Vad händer nu?

– Vi får se vad polisanmälan leder till.

En resursperson är någon som finns i skolan för att stötta en grupp eller en enskild elev. De är handplockade, men inte pedagogutbildade.

– De gör ett fantastiskt jobb samtidigt som de har ett mycket utsatt position som kräver stort tålamod. De blir ofta provocerade – men det är inte acceptabelt att använda någon form av våld, avslutar grundskolechef Maria Park

En polisanmälan har gjorts mot en anställd på en grundskola i Leksand. OBS: Bilden är en genrebild och är inte tagen på den aktuella skolan.

Enligt skollagen kan personal på skolor använda fysiskt våld om det handlar om egen eller annan persons liv och hälsa.

Sveriges Radios Ekoredaktion har nyligen granskat statens ungdomshem och hur de bemöter barn och unga som är utåtagerande.

Granskningen visar att personal vid statens ungdomshem förra året lagt ner och hållit fast barn och ungdomar vid minst 167 tillfällen, trots risk för andnöd och hjärtstopp.

Det här avslöjandet har vållat debatt i flera medier.

Myndigheten Skolinspektionen har granskat ett av fallen som Ekoredaktionen uppmärksammat och säger att i det fallet har de farliga greppen varit nödvändiga.

Läs mer om Leksand

Läs mer om Ekots granskning

Mer läsning

Annons