Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter dödsolyckan på riksväg 50 – man döms för vållande till annans död

Förra sommaren skedde en dödsolycka på riksväg 50 i Borlänge. Nu döms en Borlängebo i 25-årsåldern för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död.

Annons

Olyckan inträffade tidigt på morgonen den 7 juni 2016.

Tidigt på morgonen den 7 juni 2016 inträffade en allvarlig trafikolycka på riksväg 50, i höjd med rastplatsen Mats Knuts söder om Borlänge. Två bilar körde över räcket, varav en hamnade djupt i diket och den andra slungades över ett intilliggande viltstängsel.

Läs även: En död efter allvarlig trafikolycka på riksväg 50

Några timmar efter olyckan meddelade polisen att en av förarna – en 33-årig man, hade avlidit.

Den andra föraren, en Borlängebo i 25-årsåldern, kom att misstänkas för grov vårdslöshet i trafik samt vållande till annans död – brott som han sedan åtalades för vid Falu tingsrätt.

Läs även: Åtalas efter dödsolycka på riksväg 50

Åklagaren menade att mannen orsakat olyckan genom att i uttröttat tillstånd påbörja en omkörning som ledde till att han körde in i den andra bilen och orsakade avåkningen.

Några timmar efter olyckan meddelade polisen att en av förarna – en 33-årig man, hade avlidit.

Mannen själv ska i de första förhören bland annat ha uppgett att han kom från ett 12-timmarspass på sitt arbete och var osäker på om han hade somnat, eller om han hade gått in för snävt i omkörningen, men att han hur som hade slagit i den andra bilen – uppgifter som han sedan tog tillbaka.

Tingsrätten konstaterar dock – genom mannens första uppgifter, vad som framkommit genom både den skriftliga och muntliga bevisningen samt att det inte finns någon annan förklaring till hur olyckan kunnat ske – att mannen orsakat den genom oaktsamhet.

Detta genom attt han framfört sitt fordon i uttröttat tillstånd samt brustit i uppmärksamheten på framförvarande trafik vid en omkörning som innebar ett medvetet risktagande.

De dömer därför mannen – mot hans nekande. Påföljden för Borlängebon, som är tidigare ostraffad, blir villkorlig dom samt 120 dagsböter à 50 kronor – alltså totalt 6 000 kronor. Han ska även betala 800 kronor till brottsofferfonden.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons