Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms till fängelse i 14 månader för tolv brott

Den 45-årige Ludvikabon dömdes första gången 1996. Sedan dess har han lagförts för 35 olika brott. Ett fängelsestraff på två år från augusti 2014 följs nu upp av ytterligare 14 månader bakom lås och bom.

Annons

Efter en minst sagt brottsintensiv sommar anhölls 45-åringen den 1 september och häktades några dagar senare.

De sammanlagt 18 åtalspunkter som åklagaren radade upp i sin stämningsansökan den 15 september skalades dock ner till tolv brott efter två rättegångsdagar vid Falu tingsrätt.

De brott mannen frikänns ifrån gäller häleri (plånbok) respektive olovligt brukande (moped).

Brottet som betecknas som det allvarligaste den här gången gäller en grov misshandel vid Ludvika gård den 1 september.

45-åringen har förnekat att han använt mer våld än en örfil. Den man som utsattes för misshandeln minns själv inte mer än att han fick ett knytnävsslag.

Med ledning av vittnesmål och journalanteckningar/rättsintyg från sjukvården slår dock tingsrätten fast att det var frågan om en grov misshandel – att 45-åringen slog sitt offer i ansiktet, sparkade denne två gånger i huvud och ansikte samt stampade mannen i bröstet.

I domen återfinns också 45-åringens återkommande snatterier/stölder i Systembolagets butik i Ludvika under sensommaren i år.

Läs även: 45-årig Ludvikabo inför rätta – åtalas för 18 brott

Han har berättat om de fyra tillfällen han varit in i butiken och tagit sprit på samma sätt.

Han har gått in i butiken, tagit en varukorg, gått vidare till sprithyllan längst ned till höger i lokalen, plockat ner flaskor i korgen och gått ut genom kassan, utan att betala – och utan att personalen stoppat honom.

45-åringen förnekar inte att han tagit spritflaskor. Men han nekar till att han vid ett tillfälle i skiftet augusti/september skulle ha överskridit gränsen för snatteri, 1 000 kronor.

Enligt åtalet skulle han då ha tagit sex flaskor rom av märket Captain Morgan. Butikschefen, som såg mannen plocka ner flaskorna i korgen, har å sin sida berättat om "möjligen fem flaskor" men inte fler än sex.

Rätten bedömde dock att åtalet var styrkt och att det var frågan om stöld av fem flaskor rom till ett värde av 1 241 kronor.

Vad gäller övriga brott fälls 45-åringen bland annat för "förgripelse mot tjänsteman" i två fall och "hot mot tjänsteman" i ett fall. Samtliga brott är kopplade till den grova misshandeln vid Ludvika gård.

Det var i samband med polisens ingripande som mannen gjorde motstånd, spottade på poliserna och hotade att "plocka dem".

45-åringen har medgett att han spottade på en polis, men inte på två eftersom saliven inte räcker till för att spotta två gånger i följd.

Vad gäller skadeståndskraven på 45-åringen uppgår dessa till drygt 28 000 kronor, varav 5 000 kronor gäller en av de poliser som han spottade på.

Rätten noterar att Brottsoffermyndighetens praxis är oklar vad gäller ersättning för kränkning genom bespottning som poliser utsätts för i tjänsten.

En del poliser får ersättning, andra inte. I det här fallet anses dock skadeståndet vara befogat eftersom 45-åringen spottade polismannen i ansiktet innan denne ingripit med våld.

Eftersom risken för återfall i brottslighet bedöms som hög ska 45-åringen kvarstå i häktet tills domen vinner laga kraft.

Läs även: Ny fängelsedom mot kriminell

Mer läsning

Annons