Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för tre fall av grov olovlig körning och för vårdslöshet i trafik

En man i 65-årsåldern från Malung har dömts av Mora Tingsrätt för grov olovlig körning i tre fall och ett fall av vårdslöshet i trafik.
Mannen ska betala 100 dagsböter å 150 kronor, sammantaget 15000 kronor.

Annons

Mannen har kört bil en längre tid utan körkort och polisen har haft ögonen på honom hela tiden. I början av december 2016 upptäckte en patrull att mannen körde bil på riksväg 66 i Sälen. Patrullen vände och följde efter honom och slog samtidigt på blåljus och sirener.

Mannen upptäckte dock patrullen och försökte köra ifrån den. Enligt radarn i polisbilen ska de ha varit uppe i 173 km/h med polisbilen och de har inte nämvärt tagit på mannen och hans bil. Mannen svänger av mot Sälfjällstorget och där ser patrullen hur tre personer får springa för att inte bli påkörda av mannen.

Mannen gör enligt polisen motstånd när de äntligen får stopp på honom och han får handfängsel. Tingrätten anser att den redogörelse som polismännen gjort är trovärdig och mannen erkänner att han kört bilen, men inte kört så fort som polisen vill ge sken av och färden ska dessutom ha varit trygg utan risk för andra.

Bara ett par veckor senare kör mannen bil igen och saknar fortfarande körkort. Samma sak är det i mitten av februari 2017, när mannen stoppas igen.

Sammantaget dömer tingsrätten honom i tre fall av grov olovlig körning och den händelse där han försökte köra ifrån patrullen blir rubricerat som vårdslöshet i trafik.

Straffet blir 100 dagsböter å 150 kronor, sammataget 15000 kronor. Han får dessutom betala 800 kronor till brottsofferfonden. han ska utöver detta stå för 2000 kronor av sina advokatkostnader.

Mer läsning

Annons