Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Döms för bland annat grovt vållande till annans död – slipper fängelse

I mars 2015 inträffade en svår trafikolycka i Gagnefs kommun. Två personer fanns i bilen, en man omkom och kvinnan som körde bilen skadades svårt.
Nu har hon dömts till skyddstillsyn och skadestånd.

Annons

DT har tidigare rapporterat om olyckan och att kvinnan skulle åtalas. På måndagen föll domen. Kvinnan, som är hemmahörande i ett annat län, döms för fem brott:

* Grovt vållande till annans död.

* Vårdslöshet i trafik.

* Grov olovlig körning.

* Rattfylleri.

* Ringa narkotikabrott.

Trots att kvinnan förekommer med 49 avsnitt i belastningsregistret och tidigare dömts för bland annat grov olovlig körning, rattfylleri och narkotikabrott slipper hon denna gång fängelse.

Falu Tingsrätt fastslår att kvinnan, påverkad av amfetamin, framfört bilen på ett vårdslöst sätt och därigenom vållat olyckan där en man i 50-årsåldern, hemmahörande i Dalarna, omkom. Tingsrätten bedömer att straffvärdet, bara på åtalspunkten grovt vållande till annans död uppgår till närmare ett och ett halvt års fängelse.

Men tingsrätten tar också hänsyn, enligt 29:e kapitlet, femte paragrafen, första punkten i brottsbalken där det står att om den tilltalade själv till följd av brottet drabbats av allvarlig kroppsskada bör straffmätningsvärdet kraftigt sättas ned.

Tingsrätten skriver i sin dom att kvinnan "för närvarande genomgår en lång och svår rehabilitering med osäker utgång" och att det mesta talar för att hon drabbats av men för livet.

Kvinnan förlamades under en längre tid i vänster sida av kroppen och förlorade minnet i tre månader.

En annan sak tingsrätten tar hänsyn till är att kvinnan, efter långvarigt och dokumenterat missbruk, tagit tag i sin situation och brutit med sitt tidigare umgänge. Kvinnan har genomgått ett rehabiliteringsprogram och har visat stora framsteg under den skyddstillsyn som fortfarande pågår efter tidigare domar.

Tingsrätten bedömer att kvinnan är för svårt skadad att kunna utföra samhällstjänst och dömer henne därför till fortsatt skyddstillsyn, samt skadestånd om totalt 248 181 kronor till sammanlagt åtta personer samt mannens dödsbo.

Mer läsning

Annons