Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömdes för våldtäkt mot barn – får tre månaders fängelse och skyddstillsyn

En man från Falu kommun fick sitt fängelsestraff mildrat i hovrätten efter att i tingsrätten dömts för våldtäkt mot barn.

Annons

En man från Falu kommun dömdes i Falu tingsrätt för våldtäkt mot barn och påföljden bestämdes till ett års fängelse. Åklagaren överklagade domen till Svea hovrätt och yrkade på ett mer skärpt fängelsestraff.

Hovrätten mildrade istället påföljden till tre månaders fängelse och därefter skyddstillsyn.

Hovrätten anser det inte vara styrkt att den dömde(19 år vid tillfället) haft sex med flickan(13 år vid tillfället) mot hennes vilja.

Hovrätten resonerar följande om den mildrade påföljden:

"Att (tilltalade) innan samlaget genomfördes skulle ha puttat ner (målsägande) i sängen har tingsrätten inte funnit styrkt och även detta ska läggas till grund för hovrättens prövning

Detsamma gäller det förhållandet att (målsägande) på plats ångrat sig innan samlaget komatt äga rum och var tveksam till att genomföra detta samt att (tilltalade) övertalat henne till det. Situationen har dock inte varit sådan att samlaget kan anses ha skett mot (målsägarens) vilja"

Hovrätten anser dock att det är styrkt att mannen vetat om hennes ålder vid tidpunkten och dömer därför honom till tre månaders fängelse plus skyddstillsyn.

Den tilltalade dömdes för våldtäkt mot barn med bakgrund av att hovrätten inte anser den aktuella händelsen jämförbar när två ungdomar på varsin sida om 15-årsgränsen har sexuellt umgänge.

Mer läsning

Annons