Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dömd för hot mot politiker villkorligt frigiven – och hotade igen

Han dömdes till fyra månaders fängelse för att ha hotat Gagnefs dåvarande kommunalråd Sofia Jarl och en tiggande EU-migrant.
Nu har mannen på nytt dömts för olaga hot – brott som begåtts under prövotid för villkorlig frigivning.

Annons

Sofia Jarl (C) hotades av mannen, som nu på nytt dömts för olaga hot.

Mannen, som är i 30-årsåldern, dömdes nyligen av Falu tingsrätt för hot mot två personer, en kvinna och en man.

Han känner kvinnan och förklarade inför rätten att han tyckt att hennes kontakt med den andre mannen varit olämplig.

Åklagaren hävdade att mannen hotat kvinnan och hennes bekant genom att skicka ett flertal sms-meddelanden med innebörd att han skulle skada och/eller döda den andre mannen och att det skulle brinna hos honom.

Inför rätten nekade den åtalade till att ha skickat några sms-meddelande. Han sa att meddelandena torde ha kommit från hans telefon, men kände inte igen det skrivna och visste inte vilket telefonnummer han haft vid tillfället.

Falu tingsrätt fann det klarlagt bortom rimligt tvivel att han sänt meddelandena och att han därmed gjort sig skyldig till olaga hot mot både kvinnan och hennes manlige bekant.

Mannen hade tidigare fällts för olaga hot. I samband med valborgsmässofirande i Dala-Floda hotade han C-politikern Sofia Jarl. Hon befann sig tillsammans med partikamrater och fältfritidspersonal samt kyrkopersonal utanför den lokala folkparken för att ge stöd till ungdomar när mannen gick fram till henne och sa att hon borde skjutas.

I en dom efter den händelsen betonade rätten att hotet riktats mot Jarl i hennes egenskap av förtroendevald, vilket betecknades som försvårande:

– En förtroendevald måste i sin gärning visserligen stå ut med en hel del missnöjesyttringar, men aldrig någonsin behöva acceptera rena dödshot som i detta fall. Försvaret av den svenska demokratin kräver att rättsväsendet ser strängt på sådana övertramp.

Då dömdes mannen också för att ha förklarat att han skulle "åtgärda tiggeriet" och sedan riktat en kniv mot och förföljt en tiggande EU-migrant.

– Ett hänsynslöst agerande och ett fult olaga hot mot en utsatt person på samhällets botten, tyckte rätten som för de båda hoten dömde honom till fängelse i fyra månader.

Han frigavs villkorligt från det straffet och hade då en återstående strafftid om en månad och tio dagar. Prövotiden efter villkorlig frigivning motsvarar det som återstår av påföljden, men är minimerad till ett år.

Det var under den prövotiden som mannen gjorde sig skyldig till olaga hot mot kvinnan och hennes manlige bekant.

– Detta är i sig allvarligt, men samtidigt beaktar rätten att det endast rört sig om verbala hot per sms och finner att påföljden ändå kan stanna vid böter. Ett skäligt straff är 80 dagsböter. Tingsrätten dömer då särskilt i förhållande till den tidigare domen och förverkar inte någon del av den villkorligt medgivna friheten, heter det i domen.

Mannen döms också att till en av de hotade, mannen, betala ett skadestånd på 5 000 kronor för kränkning.

Mer läsning

Annons