Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Djurägare anmälda för djurplågeri –vanvårdad hund fick avlivas

Länsstyrelsen anmäler en äldre man och en kvinna i övre medelåldern, bosatta i Malungs kommun, för misstankar om djurplågeri. Den äldre mannen nekade först till att han hade något med djuren att göra på gården.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Här är de bästa utsiktsplatserna i Dalarna – och ett flertal mäktiga vyer i närbelägna län

Många döms men långt ifrån alla betalar – mer om hur skadestånd fungerar

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Länsstyrelsen genomförde en kontroll den 23 september 2016, enligt djurskyddslagen av den djurhållning som den äldre mannen och den kvinnan i övre medelåldern bedrev i Malungs kommun.

Den 17 maj 2017 skickade Länsstyrelsen in en anmälan för misstanke om djurplågeri och,-eller brott enligt djurskyddslagen till polismyndigheten. Länsstyrelsen meddelar om att i deras bostad hölls flera hundar. På golvytorna i bostaden var det avföring och urin från hundarna.

En distriktveterinär undersökte hundarna på uppdrag av länsstyrelsen. Veterinären kunde undersöka några av hundarna. Flera av hundarna var sjuka utan att ha fått nödvändig vård och flera av hundarna var i olika grad ovårdade på flera sätt. Samtliga hundar utom en var i behov av vård. I flera fall bedömdes det finnas ett onödigt lidande för hundarna och länsstyrelsen beslutade på plats att omedelbart omhänderta två av hundarna.

En av hundarna som omhändertogs tvingades avlivas, efter beslut från länsstyrelsen då två veterinärer som var för sig undersökt hunden och ställt diagnoser med resurskrävande åtgärdsbehov samt djurets medicinska status som därmed inte medgav omplacering.

Flera av hundarna var sjuka utan att ha fått nödvändig vård och flera av hundarna var i olika grad ovårdade på flera sätt. Djuret på bilden har inget med artikeln att göra.

Vid kontrollen som länsstyrelsen utförde uppgav mannen att han inte hade några djur och att han inte hade något med djuren på gården att göra.

Kvinnan har efter kontrollen meddelat att mannen uppger att han aldrig påstått att han inte hade något med djuren att göra och att de två hundarna som omhändertogs var mannens. Kvinnan berättade att mannen har en hund kvar och att hundarna var uppdelade dem emellan sedan hösten 2013.

Kvinnan berättade att hon hade lämnat sina fyra hundar hos mannen under tiden hon varit borta på en kryssning. Kvinnan hade efter kontrollen tagit sina samtliga fyra hundar till veterinär där tandproblem, klor och tovor i päls åtgärdats. Samtliga golvytor har städats efter kontrollen och endast mannens hund finns kvar på adressen.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

AT-APPEN: Alltid senaste nytt från avestatidning.com i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons