Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalades efter färd under Classic Car Week – nu frikänns bilägare

En man i 35-årsåldern åtalas vid Mora tingsrätt för brott mot fordonsförordningen, efter en bilinspektion under Classic Car Week i Rättvik då reflexerna på hans bil inte skulle ha varit godkända. Nu frias han dock från anklagelserna.

Annons

Det var under förra årets Classic Car Week som mannens bil kontrollerades. Arkivbild.

I februari kom åtalet mot en man i 35-årsåldern, hemmahörande i Orsa, som misstänktes för brott mot fordonsförordningen efter en bilinspektion under Classic Car Week.

Läs även: Åtalas efter bilfärd på Classic Car Week – ska ha haft reflexer som inte var godkända

Enligt åtalet skulle polisens bilinspektör ha konstaterat att reflexanordningen på mannens bil, som är av årsmodell 1959, saknade godkännandemärkning och därför inte var godkänd enligt föreskrifter.

Som bevis la man bland annat fram ett fotografi som visade hur reflexerna såg ut vid tillfället samt ett informationsblad där det framgick att fordon av årsmodell 1983 eller tidigare ska vara försedda med statens provningsanstalts godkännandemärke.

Den åtalade mannen själv nekade till brott och berättade i förhör att han själv registreringsbesiktat bilen, precis som den är, utan anmärkning på reflexerna. Han tyckte att om dessa var felaktiga så borde han ha fått en sådan då.

Nu har Mora tingsrätt konstaterat att refexerna visserligen uppvisade den av åklagare påstådda bristen. Däremot anser man inte – i och med att den aktuella bristen gick igenom besiktning utan anmärkning – att det finns något som tyder på att Orsabon uppsåtligen eller av oaktsamhet underlåtit att göra något åt detta. Man ogillar därför åtalet och mannen frikänns.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons