Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anders såg tjuv under pågående inbrott

I onsdags inträffade tre nya villainbrott och den här gången var det Horndal som drabbades. Anders Nilsson såg en misstänkt inbrottstjuv som antingen var på väg in eller ut ur ett fönster.
– Det satt en mörkklädd mansperson under ett fönster, säger Anders Nilsson.

Annons

Efter att flera inbrott skett i södra Dalarna på senare tid, och ett i grannfastigheten, bestämde sig Anders Nilsson för att installera belysning som tänds när någon rör sin i närheten av hans bostad.

I onsdags utsattes tre villor för inbrott i Horndal.

Läs mer: Inbrottsvågen fortsätter – tre husägare i Horndal drabbade

– Jag tyckte att det var något som lät, så jag gick ut och tittade. Då tändes belysningen. Det satt en mörkklädd mansperson under fönstret, förklarar Anders Nilsson.

Eftersom att han bara hade tofflor på sig gick han in för att ta på sig andra skor, men när han kom ut igen var det kolsvart.

– Då gick jag för att hämta en pannlampa och då mötte jag en granne som är gammal polis. Hon åkte ned och lyste med strålkastare, men då var det ingen person kvar där, säger Anders Nilsson.

När Polisen var på plats visade det sig att ett fönster var uppbrutet, men igenskjutet.

– Senare fick vi reda på att det varit två andra inbrott i Horndal samma dygn. Nu känner sig folk osäkra. Ska man våga gå hemifrån? Nu har vi till och med larmet på när vi är hemma. Det har gått så långt att hade det inte varit en skola bakom vårt hus hade jag satt upp elstängsel där, säger Anders Nilsson.

Både Anders Nilsson och hans sambo är engagerade i Nattkoll Horndal, ett initiativ som under vissa kvällar och nätter åker runt i bil för att hålla koll på om något kriminellt händer i närområdet.

Läs mer: Nattvandringen i Horndal kan vara i gång till midsommar

– Nu sker inbrotten dagtid och vi har inte kunnat styra om vår verksamhet eftersom att de flesta som är med arbetar då, säger Henrik Hästbacka, en av initiativtagarna till Nattkoll Horndal, och fortsätter:

– Det är alltid frustrerande när vi inte kan göra något åt det.

I somras startade Henrik Hästbacka och Samuel Viklund Nattkoll Horndal. Nu är 20 personer engagerade i gruppen som kontinuerligt patrullerar nattetid.

Anders Nilsson hoppas att det kanske går att göra en förändring i hur Nattkoll Honrdal arbetar.

– Vi kanske skulle behöva vara ute och åka mellan 16 och 17 nu när det är en så intensiv inbrottsvåg, säger han.

Henrik Hästbacka är inne på att inbrotten borde kunna motverkas dagtid.

– Det borde finnas verksamheter som sköter dagtidsinbrotten, till exempel Polis, Securitas eller Sector Alarm.

Mer läsning

Annons