Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare yrkar på livstid för Idremord

Artikel 25 av 48
Mordet i Idre
Visa alla artiklar

Den misstänkte 29-åringen ska dömas till livstids fängelse. Det hävdade åklagare Gun-Britt Ström i sin slutplädering, när det gällde mordet på 25-åriga Bogg Magnus Andersson i Idre den 15 maj.

Annons

Läs mer (PLUS): Familjen om saknaden efter mördade Bogg Magnus, 25: "Svårt att ta in ett sådant här besked"

Läs mer (PLUS): Krogkompanjonen Calle om mördade Bogg Magnus: "Han kom ju att bli min lillebror"

Läs mer: Slutplädering med frågetecken i mordrättegång

Ett inspelat samtal, DNA från den misstänkte under mordoffrets naglar samt ett rivmärke som inte den misstänkte kunde förklara på ett övertygande sätt. Det är bevisen som väger tyngst i målet där 29-åringen åtals för mord.

Enligt åklagaren är orsaken att offret i ett samtal med den misstänkte hotar att anmäla honom. Det skulle ha kunnat kosta 29-åringen hans vapenlicens då han samtidigt väntade på dom från ett annat misshandelsmål. Ytterligare en anmälan om en ny misshandel – den här gången av Magnus Andersson – skulle utan tvekan riskera hans vapenlicens.

– Den misstänkte begick ett betydligt allvarligare brott för att slippa riskera en anmälan för misshandel, förklarade åklagare Gun-Britt Ström, innan rätten tog paus.

Utöver fängelse så yrkade målsägarbiträdet Erik Söderholm på skadestånd till offrets anhöriga.

– Döms han för mord så är han också skadeståndskyldig till offrets anhöriga, förklarade Söderholm.

– Skadestånd vid mord är normalt 50 000 kronor, men i det här fallet är det fråga om ett brutalt mord med utdraget händelseförlopp. Därför yrkar vi på 75 000 kronor till Magnus mamma, pappa och bror, förklarade Erik Söderholm.

Efter en kort paus gjorde advokat Catarina Wikner sin slutplädering där hon sköt in sig på den brist på bevis som gällde i målet. Hon var också kritisk till att utredningen väldigt tidigt riktade in sig på den misstänkte och att binda honom till brottet.

– På ett lättfärdigt sätt har utredningen och åklagaren avfärdat en ordentlig undersökning av toaletten, man borde ha försökt bättre, menar advokat Wikner, som skulle ha visat att det kunnat finnas en alternativ gärningsman.

Advokaten påtalade också en rad osäkra och motstridiga uppgiter, som hur skadorna på den misstänkte kan ha uppståt.

– Jag känner för Magnus anhöriga, men det är inte ställt utom all rimlig tvivel att den misstänkte är skyldig till det brott han anklas för, summerade Catarina Wikner sin framställning.

Advokaten godkände också att den misstänkte fick kvarstanna i häkte i väntan på dom, men nu utan restrektioner.

Under hela förhandlingen framställning satt den misstänkte orörlig.

Tidpunkt för dom väntas senare under dagen.

Alla artiklar i
Mordet i Idre
Annons