Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare yrkade på livstids fängelse för idremord – misstänkt försatt på fri fot av tinsgrätten

Artikel 26 av 48
Mordet i Idre
Visa alla artiklar

Livstids fängelse, det begärde vice chefsåklagare Gun-Britt Ström i sin slutplädering där en 29-åring från norra Dalarna stod åtalad, misstänkt för att ha mördat 25-åriga Bogg Magnus Andersson. Men tingsrätten gick inte på åklagarens linje utan försatte den misstänkte på fri fot.

Annons

Vice chefsåklagare Gun-Britt Ström ville direkt efter förhandlingen avvakta med kommentarer tills rätten beslutat om den misstänkte skulle släppas fri eller vara kvar i häktet.

Kanske anade åklagaren att det fanns osäkerheter för att lyckas fälla den misstänkte för mord, för tre timmar efter avslutad förhandling valde Mora tingsrätt att försätta den misstänkte på fri fot.

– Först ska jag vänta in domen som meddelas den andra december. När jag läst den ska jag ta ställning till om jag ska gå vidare, säger Gun-Britt Ström, sedan tingsrätten beslutat att släppa den misstänkte fri.

– Min klient är lättad över beslutet och det här tyder på att han kommer att bli frikänd, säger Catharina Wikner, mannens advokat efter tingsrättens beslut.

– Tingsrätten hade yrkandena om livstids fängelse alternativt 16 års fängelse att ta ställning till och väljer då att släppa min klient i väntan på att dom ska meddelas. Det kan inte betyda annat än att de kommer att frikänna honom, säger Wikner.

– Det arbete jag lagt ner har gett resultat och för egen del så upplevde jag att rättens överläggning gick väldigt snabbt. Det tog inte många timmar för dem att besluta sig vad gällde häktningen.

Catharina Wikner kunde under torsdagseftermiddagen meddela sin klient rättens beslut.

– Han är väldigt lättad över beslutet.

Läs mer: Slutplädering med frågetecken i mordrättegång

I slutplädderingen hävdade åklagaren och målsägarbiträdet att 29-åringen var skuldig. De åberopade ett samtal mellan de två mänen där 29-åringen hotade att döda honom. Orsaken och motivet till hotet, enligt åklagaren skulle vara att mannen var rädd för att bli anmäld för misshandel. Något som skulle kunna beröva honom vapenlicensen. Därför begick han ett betydligt allvarligare brott.

Offret hade även den misstänktes blod och DNA under naglarna, något som skulle kunna komma från rivmärken som den misstänkte hade.

LÄS ÄVEN (PLUS): Familjen om saknaden efter mördade Bogg Magnus, 25: "Svårt att ta in ett sådant här besked"

Åklagarens resonemang bemöttes av advokat Catharina Wikner som kunde konstatera att spår och bevis som band hennes klient till brottet saknades. Hon var också kritisk till att utredningen väldigt tidigt riktade in sig på den misstänkte och att binda honom till brottet.

– På ett lättfärdigt sätt har utredningen och åklagaren avfärdat en ordentlig undersökning av toaletten, man borde ha försökt bättre, menar advokat Wikner. Den undersökningen kunde ha visat att det fanns en alternativ gärningsman. Den okände man som 29-åringen talade om.

Läs mer (PLUS): Krogkompanjonen Calle om mördade Bogg Magnus: "Han kom ju att bli min lillebror"

Advokaten var också kritisk mot hur hennes klient framställdes som elak.

– Flera av vittnena har sagt att han kan uttrycka sig lite hårt, men de har tillagt att de vet ju att han inte är sådan.

Advokaten påtalade också en rad osäkra och motstridiga uppgiter, som hur skadorna på den misstänkte kan ha uppståt.

– Jag känner för Magnus anhöriga, men det är inte ställt utom all rimlig tvivel att den misstänkte är skyldig till det brott han anklagas för, summerade Catharina Wikner sin framställning.

Efter avslutad förhandling behövde rätten ett par timmar för att meddela att dom meddelas den 2 december. Klockan 15.01 meddelade sedan rätten att den misstänkte försattes på fri fot i väntan på dom.

Alla artiklar i
Mordet i Idre