Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bröder i Militärligan får höga skadestånd

Bröderna Sumonja från "Militärligan" får skadestånd.
De var under tio månader frihetsberövade, misstänkta för delaktighet för mord i Polen.
Efter att ha friats får nu bröderna, som är uppväxta i Falun, tillsammans nära en miljon av svenska staten.

Annons

Det var i augusti 2008 som den tidigare ledaren för Militärligan, Carl Sumonja, numera Thunberg, greps av polis.

Han misstänktes för att tillsammans med sin bror Lennart, som också ingick i rånligan, ha mördat en 38-årig tvåbarnspappa.

Åklagaren påstod att mannen hade lockats till Gdynia i Polen av brödraparet i december 2007. Därifrån återvände aldrig tvåbarnspappan igen.

Trots att ingen kropp hittades anklagades bröderna samt en 37-årig ordningsvakt från Stockholm för människorov och mord.

Motivet till mordet skulle vara ett bråk om pengar.

Tvåbarnspappan hade koppling till det spektakulära värdetransportrånet i Akalla i januari 2005, som visade sig vara en insiderkupp. Även ordningsvakten misstänks för inblandning där. Bytet, som blev 22 miljoner kronor, har inte återfunnits.

Bröderna Sumonja åtalades för mord, men friades i både tingsrätt och hovrätt.

Nu får de skadestånd av staten för de tio månader som de var frihetsberövade. JK anser att eftersom Carl Sumonja hängts ut med namn och bild i rikstäckande tidningar, har lidandet för honom varit mer påtagligt än normalt. Han får därför 390 000 kronor i skadestånd.

Brodern Lennart får än högre ersättning, sammanlagt 600 000 kronor i skadestånd och ersättning för förlorad arbetsinkomst.

Annons