Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Efter bilbränderna i Norslund – inget tecken på ökad social oro: "Det kan vara en tokskalle som får för sig en grej"

Tre bilar har brunnit och totalförstörts på kort tid på Norslundsområdet i Falun. Boende tror på både slump och missnöje.

Talesperson för polisen i Dalarna pratar om hur syftet bakom bildbränder ibland kan bottna i social oro – ofta i prioriterade områden. Än så länge är fallen för få för att se ett sådant mönster på Norslund.

Annons

Den bilbrand som ägde rum på Norslund i förra veckan var det tredje fordonet i lågor på Kopparvägen – inom loppet av några dagar. Tidigare totalförstördes två andra bilar under ett första bilbrandstillfälle som utspelade sig under lördagen den åttonde oktober.

Räddningsledare från den åttonde var Andreas Dahlqvist som hade svårt att se någon naturlig förklaring till att första två bilarna skulle ha självantänt. Även räddningsledare från branden den elfte oktober, Thomas Samuelsson, hade en snarlik uppfattning efter den tredje och senaste bilbranden.

– Det har blivit en liten parkering för bilar som inte är i drift. Vi misstänker att det är anlagt på något vis, sa Samuelsson i ett inslag i samband med släckningsarbetet.

Polisens presstalesperson i Dalarna, Stefan Dangardt, bekräftar inte räddningsledare Samuelssons teori om att parkeringen och bränderna skulle varit organsierade.

Polisens presstalesperson ser en generell förändring kopplat till bilbränder.

– Man skulle väl kunna tänka sig att det skulle vara ett alterntiv för att bli av med en skrotbil. Om man ska vara lite konspiratorisk, säger presstalesmannen.

– Ingenting tyder dock på att det skulle vara organiserat. Det kan såklart vara så men det finns ingen dokumentation kring det, fortsätter han.

Dangardt ser dock andra, mer allmänna, nyanser i de misstänkta brotten.

– Enligt min erfarenhet så är bilbränder till att börja med ganska ovanliga. Formen har dock byt lite skepnad över åren.

– För 20 år sen handlande utbrända bilar generellt om tekniska fel på fordonet eller försäkringsbedrägerier. Idag kan man prata om bilbränder som fenomen inom andra sammanhang.

Enligt Stefan Dangardt så kan man idag koppla flera typer av bilbränder till social oro. Där förövarnas syfte och bakomliggande orsak att begå den här typen av brott kan se annorlunda ut – jämfört med för två decennier sedan.

Lars Nordanbro, utredare vid falupolisen, säger att hans syn på saken är att bränderna på Norslund är för få för att rent kunna vara talande för samhällsmåendet kring området. Kort och gott är det för få händelser för att se något mönster.

Samtidigt som han poängterar att det såklart är högst orimligt att en parkerade bil självantänder på grund av ett tekniskt fel.

– Det finns väl säkert en del som ser det som enklare att tända eld på bilen än att laga ett datakretskort som gått sönder. Men att säga att bränderna på Norslund skulle tyda på en generell oro i samhället, det är omöjligt.

– Det kan vara en tokskalle som får för sig en grej och sen så brinner tre bilar. Ser man till Malmö och andra storstadsregioner så är det kanske mer uppebart kring vissa området att de delarna av samhället inte mår så bra.

Syftet bakom bränder är ofta generellt bland det svåraste att utreda. Detta eftersom brottsplatsentekniskt sett försvinner om brottsplatsen totalförstörs ur ett utredningstekniskt perspektiv.

– Orsaken bakom bilbränder och varför vissa ställen drabbas hårdare av den här typen av brott det är en analys än en brottsutredning, säger falupolisen.

Ana Persson Saldes bor på Norslund och trivs i sitt område.

Barnen leker med alla. Grannarna hjälps åt.

– Vi har pratat om att det skulle kunna handla om försäkringsbrott. Man sätter väl inte eld på nånting bara?

Annas man Magnus Persson tror att raden bilbränder förmodligen är en tillfällighet.

– Jag tror det är slumpen. Det är en parkering som inte syns så mycket, gamla bilar, inte så mycket ruljans på folk. Det är hur lugnt och trevligt som helst här, säger han avslutningsvis.

Mer läsning