Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bockbrännaren döms för grov skadegörelse – så stort blir skadeståndet

26-åringen som erkänt att han eldade upp förra årets gävlebock döms till villkorlig dom för grov skadegörelse.
Han ska betala 80256 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Annons

Det var natten mot den 27 december 2015. 26-åringen hade varit på krogen med vänner. Vid halvtretiden på natten fick han idén att han skulle elda upp gävlebocken. Något han och kompisarna på skoj pratat om tidigare under kvällen. I förhör har vännerna berättat att 26-åringen sagt att "det skulle vara fräckt att ha i sitt CV". De tog honom inte på allvar.

26-åringen försökte även få med sin bror på idén. Brodern, som låg och sov, avfärdade hans idé som idiotisk.

Men 26-åringen kunde inte släppa tanken på bocken. Han plockade på sig brännbar vätska, en tidning och några cigarettändare hemma hos sina föräldrar och smög ut i natten.

Bild från rättegången mot 26-åringen som erkänt att han brände bocken 2015.

Han klättrade över staketet, gick fram till bockens ena ben, skvätte vätskan och tände på.

Booom. Branden blev explosionsartad. Eftersom han hade spillt brännbar vätska på sig själv på vägen till platsen fattade hans tröja eld. Jackan började smälta. Han svedde ögonbrynen och luggen.

Allt fångades på film av en person som just kommit ut från en krog på Söderbacken.

Minuter senare kunde 26-åringen gripas, efter en kort språngmarsch längs ån stötte han rakt in i en polispatrull utanför länsstyrelsen. I förhör erkände han allt.

Tingsrätten slår fast att han är skyldig. Påföljden blir villkorlig dom och 40 dagsböter à 100 kronor för grov skadegörelse. Han ska dessutom betala 80256 kronor i skadestånd till Gävle kommun.

Domen är den första mot en bockbrännare på 15 år. Senast en misstänkt greps och dömdes för bockbranden var den amerikanske konstnären Lawrence Jones, som även han erkände dådet. Även han dömdes till skadestånd.

Mer läsning