Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Böter för missad stopplikt

Hon tyckte sig minnas att hon stannade.
Men polisen som observerade henne var av annan uppfattning.
Därför döms nu den 56-åriga kvinnan till böter, för att inte ha iakttagit stopplikt.

Annons

Den 7 september förra året befann sig en polispatrull i Avesta för att kontrollera hastighet och efterlevandet av stopplikt.

De två poliser som skulle utföra kontrollerna har båda lång erfarenhet av arbetet och den aktuella dagen kom de överens om att båda skulle vara säkra på att överträdelse skett, för att det skulle leda till rapport.

Minsta tvekan skulle alltså leda till att bilisten släpptes.

Vidare bestämde patrullen också att bilisten minst skulle hålla "cykelfart" när stoppskylt passerades, för att det skulle betraktas som en överträdelse.

Patrullen ställde sig vid Skogsbovägen i Avesta, där det råder stopplikt. De såg hur en bil nästan stannade och valde då att inte rapportera den föraren.

I nästa bil kom den 56-åriga kvinnan.

Patrullen såg hur hon passerade stoppmärket med vad patrullen uppfattade som god fart.

Poliser som befann sig längre fram längs vägen stoppade bilen och talade med kvinnan, vars uppfattning var att hon stannat vid skylten. Hon sa också att hon visste om att det fanns en stoppskylt i korsningen och att hon var medveten om betydelsen av den.

Då kvinnan nekade till överträdelsen väckte åklagare åtal mot henne för att hon inte iakttagit stopplikten. Rätten har nu prövat fallet och konstaterar att den polis i patrullen som observerade kvinnan och sedan hörts om händelsen, lämnat en klar och tydlig redogörelse.

Därtill läggs att kvinnan inte varit lika säker på sin sak, utan "haft för sig" att hon stannade vid skylten.

Hon döms därför för brottet till 1000 kronor i böter.

Mer läsning

Annons