Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Borlängebo fick långt fängelsestraff för sexbrott

Annons

Det är fem av de sex flickor som utnyttjats i kopplerihärvan i Bollnäs, som uppgett att de behandlats på samma sätt av den 37-åriga mannen från Borlänge. Samtliga var under den aktuella tiden 14-15 år gamla och placerade på olika behandlingshem för ungdomar med problem i Hälsingland.

För rätten har flickorna berättat hur de utnyttjats sexuellt av mannen från Borlänge. De har också uppgett att han förmedlade kontakter mellan dem och olika sexköpare. Främst handlar det om män i 37-åringens egen bekantskapskrets.

Mannen från Borlänge, som tidigare är dömd för brott sex gånger, har hela tiden nekat till alla anklagelser. I rätten har han sagt att han utsatts för en sammansvärjning, i vilken flickornas syfte skulle vara att pressa honom på pengar.

En förklaring som tingsrätten inte finner trovärdig.

Flickorna har oberoende av varandra pekat ut 37-åringen, lämnat samstämmiga uppgifter och snarare varit återhållsamma än överdrivande i sina utsagor. Flickornas uppgifter har också styrkts av åklagarens övriga bevisning i målet, samtidigt som det varit uppenbart att rättegången inneburit stora känslomässiga påfrestningar för dem.

Sammantaget anser tingsrätten att 37-åringen agerat hänsynslöst och under en lång period utsatt flickorna för olika former av sexuella kränkningar. Han har gjort sig skyldig till våldtäkt, grovt sexuellt tvång, grovt sexuellt utnyttjande, grovt sexuellt utnyttjande av underårig, grovt koppleri, falsk tillvitelse och olovlig körning.

För det ska 37-åringen avtjäna fyra och ett halvt år i fängelse. Han ska också sammanlagt betala 555 000 kronor i skadestånd till flickorna.

Samtidigt ogillar rätten åtal rörande tre fall av grovt sexuellt utnyttjande, grovt koppleri (i Söderhamn, Gävle och Hedemora ), försök till grovt koppleri, urkundsförfalskning och olaga hot.

Domen ska vara överklagad senast den 14 april.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons