Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförare åtalas misstänkt för grovt rattfylleri och för att ha kört utan glasögon

En man från Leksands kommun har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri samt för två fall av olovlig körning.
Mannen ska ha varit berusad när han körde av vägen på riksväg 70 i Leksands kommun och vid ett annat tillfälle ska han ha kört bil utan att bära glasögon.
Han både erkänner och förnekar brott.

Annons

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Allt fler dalabilar underkänns – Lista: Här är de 49 vanligaste felen vid besiktningen

Många rattsurfar – trots vetskap om att det är en trafikfara: "Det kan tyckas paradoxalt"

Dina gamla vinylskivor kan vara värda tusenlappar – här är 16 skivor du vill hitta i förrådet

SÅ KÖPER DU PLUS

Mannen i fråga är i 70-årsåldern och bosatt i Leksands kommun. Han har nu åtalats vid Mora tingsrätt misstänkt för grovt rattfylleri samt två fall av olovlig körning.

Enligt åtalet ska mannen, den 17 december i fjol, ha kört bil på riksväg 70 i Leksands kommun, i närheten av Sätra, trots att han var berusad. Mannen ska, enligt åtalet, ha haft 1,06 promille alkohol i blodet under eller efter färden. Gränsen för grovt rattfylleri går vid 1,0 promille.

Åklagaren Susanna Petersson skriver i åtalet att "körningen innebar påtaglig fara för trafiksäkerheten genom att NN körde ner i diket".

En man från Leksands kommun har åtalats misstänkt för grovt rattfylleri samt två fall av olovlig körning. Mannen misstänks bland annat för att ha kört bil trots att hans körkort var återkallat.

En månad senare, den 18 januari, misstänks mannen för att ha kört bil trots att han inte bar glasögon eller linser. Detta trots att glasögon eller linser är ett särskilt villkor för att hans körkort ska räknas som giltigt. Bilfärden ska ha skett i centrala Leksand.

Åklagaren hänvisar till körkortsuppgifter som, enligt åklagare, styrker att mannen måste använda glasögon eller kontaktlinser när han kör bil.

Dessutom ska mannens körkort, enligt åtalet, ha varit återkallat vid tiden för bilfärden.

Den åtalade mannen erkänner brott när det gäller grovt rattfylleri samt det ena fallet av olovlig körning – det som handlade om att han inte bar glasögon eller kontaktlinser.

Däremot vidgår han händelseförloppet men förnekar brott när det gäller åtalspunkten om den olovliga körningen som handlade om att han ska ha kört bil trots att hans körkort var återkallat.

DT-APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem DT-appen för IPhone och Android här

DD-APPEN: Alltid senaste nytt från dalademokraten.se i vår app för IPhone och Android

Mer läsning

Annons