Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Betydligt större belopp

Annons

Det var när kvinnan i april förra året lämnade ett förslag till bokslut för år 2003, som kassören vid Metalls avdelning 63 i Borlänge insåg att någonting var fel. Metalls revisionsavdelning i Stockholm kopplades in och snart uppstod misstanke om att kvinnan gjort sig skyldig till brott.

Kvinnan, som tidigare var kontorsanställd med vid tillfället inhyrd av en annan arbetsgivare i Metalls lokaler, polisanmäldes för trolöshet mot huvudman. För revisorerna erkände hon både förskingring och bokföringsbrott.

- Från början trodde vi att det handlade om upp emot 400 000 kronor. Nu vet vi att det rör sig om betydligt större belopp, säger ordförande KG Hammarberg.

Kvinnan, som är i 40-årsåldern, skildes från sina arbetsuppgifter i slutet av april förra året. Under sommarmånaderna gjordes sedan hela bokföringen om.

Det visade sig då att hon under åren 2001 till 2003 förskingrat 1 048 000 kronor ur "Domnarvets arbetares sjukfond". En fond som administreras av Metall avdelning 63 och som funnits sedan 1950-talet, i syfte att ge Metalls medlemmar vid järnverket extra försäkringsskydd.

KG Hammarberg tror dock inte att fonden ska lida skada av det inträffade.

- Nej, för att säkra förlusten har vi begärt att kronofogden lägger egendom i kvarstad som motsvarar det förskingrade beloppet, säger han.

Metalls utredning har visat att kvinnans tillvägagångssätt varierade under de aktuella åren. Hon hade stort förtroende och stora befogenheter, samtidigt som avdelningen använde sig av ett gammalt dataprogram vad gäller redovisning av fondpengarna. Det gick att manipulera.

Det utnyttjade den anställda så här:

q 2001: Kontantuttag bokfördes inte eller bokfördes som insättning för att dölja uttag.

q 2002: Kontantuttag bokfördes som kontant betalning av försäkringspremier som inte betalades alls eller betalades först året efter utan att bokföras.

q 2003: Direktöverföringar gjordes till eget konto via internet och verifikat förändrades för att dölja överföringar. Kapital i bokslut manipulerades, vilket var orsaken till att förskingringen upptäcktes. Det finns också misstankar om att parallell bokföring förekom.

Under samma period var kvinnan kassör i en idrottsförening i Borlänge. När hennes förehavanden vid Metall upptäckes, kunde man även se transaktioner mellan avdelningen och idrottsföreningen. Det gav anledning att slå larm.

Föreningen beslutade om en revision, vilken visade att kvinnan gjort ekonomiska överföringar mellan organisationerna, för att dölja hål efter pengar hon stoppat i egen ficka.

Revisionen visade också att kvinnan bland annat betalat ut dubbla arvoden till sig själv för sitt kassörsuppdrag.

- Nu vet vi inte hur det blir eller vad som kommer att hända, säger ordföranden i den aktuella idrottsföreningen, till vilken kvinnan redan har återbetalt 10 000 kronor.

Metalls avdelning 63 och idrottsföreningen är dock överens om att det som inträffat är en tragedi. Inte minst för den brottsmisstänkta kvinnan och hennes familj. Samtidigt är besvikelsen stor.

- Det känns inte bra. Den här historien har påverkat alla anställda på avdelningen. Hon hade förtroende och svek oss, säger KG Hammarberg.

Metall har redan vidtagit en rad åtgärder för att förhindra att samma sak kan hända igen. Bland annat har man tecknat ett avtal med ett revisionsföretag som ska säkra rutiner, granska styrelsens förvaltning och upprättande av bokslut.

Åtal mot kvinnan kommer troligen att väckas i slutet av april.

LINDA ERIKSSON

Mer läsning

Annons