Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Bättre i häktet än i Särna"

/

Annons

Den 26-årige mannen berättade att han fått mycket bra mat i häktet och att det var mycket snälla och bra människor som tagit hand om honom i Falun och Mora.

- I Särna fick vi bara en maträtt som bestod av kycklingfötter.

Mannen ville berätta om hur bärplockarna blivit lurade.

- Det är mycket som jag är ledsen för, sa han och torkade tårarna. Han förklarade att han kom till Sverige med stora förhoppningar.

- Men företagsledningen fick mig att tappa allt hopp.

Den 27-åring som av arbetsledarna pekats ut som den som ledde upploppet den 10 augusti gav nu sin version av händelsen. Han berättade att bärplockarna utsett honom som sin representant i förhandlingarna med det vietnamesiska företaget som de arbetade åt. Bärplockarna ställde krav på ersättning som företagets ledare på platsen sade nej till. Då denne gick in på kontoret stormade många av arbetarna in på kontoret, tog fast och band mannens händer varefter han och de övriga i ledningen fördes ner till källarplanet där de stängdes in i ett rum.

27-åringen förklarade att han varit arg och kallat företagets representanter för hundar. Han ska också ha sagt något om att de skulle bli invalider. Enligt tolkens översättning av det som mannen sa skall detta tolkas mer som en förbannelse än ett hot.

De fyra som åtalats ingick i en grupp på sex personer som tidigare utsetts för att ha kontakt med den vietnamesiska ambassaden. Detta plus att de varit kritiska mot företaget kan vara orsaken till att företagsledningen pekade ut just dem bland alla andra som var med på upploppet den 10 augusti, trodde de själva.

Mer läsning

Annons