Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bandidosmannen fri

Annons

Han hjälpte polisen att rigga en narkotikafälla på ett hotell i Visby 2000.

Två år senare bokade han ett konferensrum på Grand hotell i Falun, försåg några av mötesdeltagarna med vapen och lät nationella insatsstyrkan gripa dem.

Det anser Ulf Forsberg, chefsåklagare vid Internationella åklagarkammaren i Uppsala.

I går begärde han den 40-årige polisinformatören från Falun omhäktad.

Men han vann inget gehör hos Gotlands tingsrätt, som hävde häktningsbeslutet efter två timmars förhandling bakom stängda dörrar.

­ Tingsrätten anser inte att det finns sannolika skäl för misstanke om något av brotten. Han är försatt på fri fot och inte anhållen längre, säger Eva Ernstson, rättens ordförande och rådman vid Gotlands tingsrätt.

Bandidosmannen var häktad på sannolika skäl misstänkt för narkotikabrott, grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott. Två fall av grovt vapenbrott rör Falun: i samband med Grandrazzian 2002 och LKC-läckan 2001.

Resterande brott är begångna i Stockholm och Visby.

Gårdagens häktningsförhandling hölls i Sollentuna tingsrätt av säkerhetsskäl. Hotbilden mot Bandidosmannen är mycket stark och det anses riskabelt att flyga honom till Visby och Gotlands tingsrätt, som handlägger målet.

Chefsåklagare Ulf Forsberg ville i går inte kommentera varken förhandlingen eller hur han tänker agera framöver.

Tänker du överklaga tingsrättens beslut till hovrätten för att få 40-åringen häktad igen?

­ Från min sida är det locket på. Det är klart att jag vet vad jag ska göra nu men det kan jag inte berätta för dig, säger Ulf Forsberg.

MARIA BIAMONT

Mer läsning

Annons