Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Båda häktas för dråp

/

Häktade, på sannolika skäl misstänkta för dråp och två fall av grov misshandel. Det blev Falu tingsrätts beslut vid häktningsförhandlingarna mot två av de tre män som misstänks för dödsmisshandeln av 44-årige Tommy Lundén i Ludvika för en vecka sedan.

Annons

Gömd under en jacka fördes 22-åringen in i rättssalen där åklagaren P-G Persson begärde att han skulle häktas, på sannolika skäl misstänkt för mord, alternativt dråp eller grov misshandel och grovt vållande till annans död. Dessutom för två fall av grov misshandel.
– Han nekar till samtliga gärningar och har också lämnat en berättelse som styrker förnekandet, var inställningen från försvararen, Björn Henriques, innan förhandlingen fortsatte bakom stängda dörrar.
Nära en timme senare öppnades salen och rättens ordförande, Åsa Nord, kunde meddela att mannen beslutats häktad med restriktioner, på sannolika skäl misstänkt för dråp och två fall av grov misshandel.
Proceduren var därefter nära nog identisk då det var dags för 18-åringen att inställa sig. Ynglingen, som bara vistats i landet i tre månader, såg sig förvirrat omkring utan att försöka gömma sig för fotografernas smattrande kameror i dörröppningen.
Rubriceringen mord hade nu strukits från åklagarens lista över påstådda gärningar. I övrigt var åklagarens beskrivning av skälen till häktning identiska.
– Min klient nekar till brott. Han bestrider häktning och yrkar på att försättas på fri fot, kunde dock 18-åringens advokat, Per Gisslén, meddela.
Trots nekandet meddelade tingsrätten en stund senare att även 18-åringen häktats på samma grunder som 22-åringen.
Vad har 22-åringen sagt om sin delaktighet i bråket?
– Han var på plats men har förnekat delaktighet. Man har kommit i kontakt med de här tre personerna men han har inte förorsakat deras skador eller berövat någon livet, säger advokat Björn Henriques.
Om han inte var delaktig. Har han sett själva bråket?
– Han har sett en del utav det, men lämnat platsen.
Nu är han häktad, på sannolika skäl. Vad anser du om det?
– Utifrån de uppgifter tingsrätten fått är det ett rimligt beslut. Hela ärendet är ändå långt ifrån färdigutrett, säger Björn Henriques.
Även åklagaren P-G Persson menar att mycket utredningsarbete återstår:
– Det finns uppgifter om att fem, kanske sex personer, funnits med i den här gruppen. Därför måste vi försöka hitta alla för att kunna reda ut vem som har gjort vad.
Finns det många ögonvittnen?
– Ja. Och vi har fortfarande inte hunnit höra alla.
Ska de misstänkta på något sätt ha blivit provocerade?
– Det är ingen situation som uppstått ur intet men det ska inte heller ha funnits någon direkt provokation, säger P-G Persson.
Även en tredje man, en 27-åring, sitter sedan i tisdags anhållen som misstänkt för delaktighet i dödsmisshandeln. Även han kommer förmodligen att begäras häktad inom de närmaste dygnen.
Åtal ska vara väckt senast den 5 januari. Det mesta tyder dock på att åklagaren då kommer att begära omhäktning av de misstänkta.

Mer läsning

Annons