Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta månaders fängelse för sex med barn

En 22-årig man verksam i södra Dalarna dömdes på onsdagen av Falu tingsrätt till åtta månaders fängelse för sexuellt utnyttjande av barn. Han ska dessutom betala ett skadestånd på 40 000 kronor till flickan. Mannen dömdes mot sitt nekande.

Annons

Det står helt klart att mannen haft samlag med flickan. Det har både mannen och flickan berättat.

Händelsen han dömdes för inträffade på ett näringsställe i oktober.

En knäckfråga för Falu tingsrätt var om mannen insett att flickan varit under 15 år. En annan var vad som skett innan samlaget och hur samlaget gick till.

Under rättegången berättade flickan om hur hon försökt markera att hon inte var intresserad men att det "liksom var bäst att ge upp så att han inte blev arg". Hon förklarade också att hon tyckte att hon gjort klart att hon inte ville ha sex med honom så länge hon hade en pojkvän.

22-åringen gav en version där flickan varit den aktiva och han själv varit passiv. Tingsrätten tycker att 22-åringens berättelse "framstått som påhittad och helt verklighetsfrämmande".

Tingsrätten finner även en del faktiska omständigheter, utifrån vittnesmål, som talar mot 22-åringens berättelse.

Istället är det, skriver tingsrätten, "bevisat att NN varit aktiv och pådrivande innan det sexuella umgänget".

Den andra frågan var om han insett att flickan var under 15 år. Mannen hävdade att han trodde att flickan var 16 år och att detta var vad hon sagt till honom. Flickan uppgav att hon berättat att hon varit under 15 år. Både åklagare och försvar hade vittnen som talade för respektive version.

Tingsrätten lutar sig bland annat mot flickans egen berättelse, ett vittne som berättar att 22-åringen sagt att flickan var under 15 år, samt vad 22-åringen sagt till polisen under de inledande förhören.

"Tingsrätten finner vid en samlad bedömning av detta inget rimligt tvivel om att NN känt till målsägarens ålder."

Mer läsning

Annons