Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtta år för nackskott

Annons

Att den 21-åriga "Peter" sköts i nacken och att det var 21-åriga "Thomas" som höll i pistolen är klarlagt från början. Frågan har varit om det var ett vådaskott. Thomas hävdade att pistolen gick av när han stoppade ner den i byxlinningen.

Redan det är osannolikt, menar tingsrätten. Dels för att pistolen hade en greppsäkring i kolven och dels för att pipan då borde ha varit riktad nedåt.

Thomas har också förnekat att han var osams med Peter. Han ljuger även om det, menar tingsrätten. Flera personer har vittnat om att de varit osams med varandra och dessutom bråkat tidigare på kvällen. Till detta ska läggas att de tillhör två motsatta grupperingar i Borlänge.

Tingsrätten är också tveksam till hans version av hur han fick tag på vapnet - att han fick det av en person på krogen. Åklagarens hypotes vinner mer gehör - att han hämtat det hemma hos sig under kvällen.

Vid Thomas bord satt flera vänner till honom. Ingen av dessa har vittnat till hans fördel, vilket de borde göra om det var ett vådaskott. Den enda som till slut vittnade i rättegången sa då att han inte ville säga något. Han förnekade dock inte vad han tidigare sagt i förhör. Då lämnade han uppgifter som stöder teorin om ett avsiktigt skott.

Det avlyssnade telefonsamtal mellan en kamrat till Thomas och en annan talar inte heller till hans fördel. Kamraten berättar att Thomas sagt om Peter att "nu har de hotat mig och min bror för sista gången". Kamraten fick ett samtal från Thomas klockan 01.50 den aktuella natten. Senare samma dag avlyssnades samtalet. Kamraten pratade också om att det var en ren "avrättning".

När det gäller påföljden konstaterar tingsrätten att skottet var "ett uttryck för stor hänsynslöshet". Det är dock tveksamt om påföljden skulle ha blivit livstid även vid ett fullbordat mord, bland annat på grund av Thomas låga ålder. Snarare skulle det ha blivit tio år. Att Peter troligen kommer att leva sitt liv med som handikappad talar för ett straff som ligger nära det för ett fullbordat mord. Därför blir straffet åtta års fängelse. Han döms också för grovt vapenbrott.

Peters målsägarbiträde menade att straffet borde påverkas av att Borlänge drabbats av våldsdåd mellan olika kriminella grupperingar den senaste tiden. Detta för att sätta ner foten. Brottsbalken ger dock inte möjlighet att låta lokala förhållanden av det slaget påverka straffmätningen.

Thomas ska också betala 145 000 kronor i skadestånd till Peter. Denne har även rätt att komma med ytterligare anspråk beroende på hur skadan påverkar honom i framtiden.

Mer läsning

Annons