Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för våldtäkterna i Mellsta

Annons

På förmiddagen den 29 september var två kvinnor i 25-års- åldern ute och joggade i Mellstas motionsspår.

Plötsligt blev de stoppade av en man. Han tvingade kvinnorna att ta av sig på underkroppen var-efter de utsattes för sexuella handlingar under pistolhot och yttranden om att han skulle skjuta dem.

Ett äldre par blev vittne till händelsen och skrek åt våldtäktsmannen att han skulle försvinna därifrån. Därefter sprang de för att leta efter en mobiltelefon och larma polisen.

När mannen hörde polissirenerna försvann han från platsen.

Drygt två timmar senare kunde en man, efter tips från en villa-ägare, gripas i en friggebod på Barrskogsgatan där han hade låst in sig.

Mannen överensstämde med signalementet på våldtäktsmannen och hade också en pistol med sig som senare visade sig vara en luftpistol. I friggeboden hittades också tre mobiler, varav minst en med kamerafunktion. Enligt vittnen fotograferade han sina offer när de låg på marken.

Mannen, en 40-årig Borlängebo, har åkt in och ut på anstalter under hela sitt liv och var känd av polisen redan som tolvåring.

När han nu greps hade han bara varit ute i friheten under några veckor efter att ha avtjänat ett fängelsestraff för bland annat rån, vapenbrott och sexuellt ofredande. För att komma i kontakt med kvinnor har han bland annat svarat på lägenhetsannonser och gått på visningar.

40-åringen, som nekar till anklagelserna, åtalades i går av Falu tingsrätt för grov våldtäkt. Orsaken är att hoten varit av särskilt farlig art och att han visat särskild hänsynslöshet och råhet.

Han åtalas samtidigt för våld och hot mot tjänsteman. Den 19 september hotade han enligt åklagaren att döda tre ordningsvakter och gav dessutom den ene ett knytnävsslag i ansiktet.

40-åringen åtalas också för sexuellt ofredande. Under september skickade han flera SMS till en kvinna med förslag om sexuella handlingar vilka var ägnade att kränka hennes sexuella integritet.

Han åtalas också för narkotikabrott då han tiden omkring den 29 september tagit amfetamin.

Under tiden i häktet har han enligt åklagaren gjort sig skyldig till ännu fler brott.

Den 11 oktober hotade han att döda eller skada fyra vårdare. Han slog också sönder sin cell varvid dörr, fönster, hylla och en tv skadades. Han åtalas därför för våld mot tjänsteman och skadegörelse.

Huvudförhandlingen i Falu tingsrätt startar på tisdag den 8 november.

Mer läsning

Annons