Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för dödskörningen på Hagalund

/
  • En 19-årig man från Spånga har nu åtalats för grovt vållande till annans död och grov misshandel efter den den dödskörning som inträffade på Hagalund i maj förra året.

Under torsdagen väcktes åtal kring den händelse på Hagalund i maj 2011 där en 19-årig man avled sedan han under ett bråk blivit överkörd av en bil. Den åtalade, en 19-åring från Spånga, ställs nu till svars för grov misshandel och grovt vållande till annans död.

Annons

Det var på kvällen den 27 maj som den tragiska olyckan inträffade på en parkeringsplats bakom Tempo på Hagavägen.

I en lägenhet intill pågick en inflyttningsfest hos en 22-årig man. Dit kom senare också tre personer från Stockholm i en bil, enligt uppgifter för att köpa sprit.

Trion hamnade snart i bråk med 22-åringen och hans kamrater, ett bråk som övergick till slagsmål ute på parkeringen där den anländande trion misshandlades svårt. Under tumultet hoppade en av de tre från Stockholm, den nu åtalade 19-åringen, in i deras bil och körde rakt in i den grupp av ungdomar som befann sig på platsen.

I förhör har han uppgett att han greps av panik och hoppade in i bilen i ett försök att fly från platsen.

Bland de personer som blev påkörda fanns då hans 19-åriga kompis och som också blev den som råkade mest illa ut. Han blev så illa fastklämd under bilen att han kvävdes till döds. Även ytterligare två personer skadades av den framrusande bilen, dock inte livshotande.

19-åringen bakom ratten sprang efter händelsen från platsen men kunde senare identifieras och gripas.

19-åringens uppgifter om att han handlat i panik gör att hans försvar anser att det finns ett nödvärnsutrymme i hans handlande, en åsikt som åklagaren P-G Persson dock inte delar.

– Han kör med vett och vilja rakt in i folksamlingen. Att hans kamrat råkar befinna sig där är han inte medveten om, eventuellt beroende på att kamraten ligger misshandlad på marken eller att han just då blir misshandlad, menar P-G Persson.

19-åringen saknar körkort och har därför inte heller någon större erfarenhet av bilkörning.

Utöver den omkomnes företrädare och de övriga två målsägarna åberopar åklagaren i sin bevisning nio vittnen till händelsen, förhör med de poliser som först kom till platsen och rättsmedicinska utlåtanden.

Rättegången kommer också att inledas med en syn av platsen för dödsolyckan där rättens ledamöter och övriga parter ges möjlighet att få en bild av händelseförloppet.

Mer läsning

Annons